Gå videre til innhold
Over 60 prosent av barn- og unge følger med på norske eller utenlandske influencere, viser en ny spørreundersøkelse fra Ipsos (foto: Amanda Vick/Unsplash).
Over 60 prosent av barn- og unge følger med på norske eller utenlandske influencere, viser en ny spørreundersøkelse fra Ipsos (foto: Amanda Vick/Unsplash).

Pressemelding -

6 av 10 barn og unge følger influencere

(Fornebu, 26. mai 2021) Barn- og unge bruker mye tid på mobilen, spesielt på sosiale medier. Over 60 prosent av barn- og unge følger med på norske eller utenlandske influencere, og over 1 av 3 har kjøpt produkter som følge av dette, viser en ny spørreundersøkelse fra Ipsos.

– Når man stadig blir eksponert for andre, så er det lett å bli påvirket. Det bekrefter også denne undersøkelsen. Over halvparten av barn og unge mellom 8-19 år følger influencere, og omkring 1 av 3 følger med ukentlig eller oftere, sier Ana Brodtkorb, leder for samfunnsansvar og bærekraft i Telenor Norge.

Barn- og unge kjøper produkter influencere reklamerer for

Over en tredjedel av barn- og unge sier at de har kjøpt et produkt fordi noen de følger på sosiale medier har reklamert for det. 21 prosent av de mellom 8 og 11 år har gjort det samme. Over halvparten sier at de har blitt engasjert i en sak fordi noen de følger har snakket om det.

– Mange barn har sine favoritt-youtubere og Instagram-kjendiser. Det kan være helt uskyldig og temaene kan være alt fra fotball, sminke, spill og humor. Jeg anbefaler likevel foreldre å være på de samme kanalene barna er på, og være påpasselig på hva barnet blir eksponert for. Ta samtalen med dem tidlig, sier Brodtkorb og legger til:

– Barn- og unge lever i en digital hverdag og store deler av det sosiale livet deres foregår på sosiale medier. Derfor er det viktig at foreldre er bevisste på at barn- og unge blir påvirket, uavhengig om det er meninger, produkter eller eget kroppsbilde. Produkter som fremmes kan være alt fra nye fotballsko og klær til botox og kosmetiske inngrep.

Ana Brodtkorb, leder for samfunnsansvar og bærekraft i Telenor Norge, anbefaler foreldre å ta samtalen med barna tidlig (Foto: Martin Fjellanger).

Brodtkorp understreker at det å følge influencere er ikke nødvendigvis et problem i seg selv, og at diskusjonen om gode og dårlige forbilder er en del av en større debatt.

I Ipsos’ spørreundersøkelse er humor topp tre kategori for både jenter og gutter, men gutter følger mest med på kategorien spill og gaming samt profiler innen teknologi og idrett. Blant jenter er det mange som følger profiler innen mote og skjønnhet, livsstil, og trening.

6 av 10 bruker Snapchat hver dag

Bruk av sosiale medier blant barn- og unge stiger for tredje året for rad, ifølge spørreundersøkelsen fra Ipsos. Hele 6 av 10 barn- og unge sier de bruker Snapchat hver eneste dag, og det er denne kanalen de foretrekker for å holde kontakt med venner.

– Uavhengig om du er ung eller gammel, så bruker de fleste av oss sosiale medier. Våre funn viser likevel at barn- og unge foretrekker en mer visuell kanal når de snakker med venner. Det er ingen overraskelse at de yngste er storbrukere av sosiale medier, men det er spesielt interessant å se hvordan bruken av mer tradisjonelle sosiale medier synker, sier Ric Brown, mobildirektør i Telenor Norge.

1 av 2 bruker YouTube og TikTok daglig, mens kun 19 prosent sier de bruker Facebook daglig, ifølge Ipsos. Instagram flater ut, men 39 prosent sier fortsatt at de brukes denne appen daglig. TikTok har derimot raskt blitt et av de mest brukte sosiale mediene blant barn- og unge, også blant de mellom 8 til 11 år. Over 40 prosent i denne aldersgruppen sier de bruker TikTok ukentlig.

– Aldersgrensen på sosiale medier er 13 år, så det at barn helt ned i åtteårsalderen eksempelvis bruker TikTok er noe urovekkende. Jeg vil anbefale alle foreldre å følge godt med på hvilke apper barna har på mobilen og hva de blir eksponert for, sier Brown.

Jeg vil anbefale alle foreldre å følge godt med på hvilke apper barna har på mobilen, sier Ric Brown, mobildirektør i Telenor Norge (Foto: Martin Fjellanger).

Sammen med Kors på halsen har Telenor utviklet fem råd til foreldre:

  1. Still barna åpne spørsmål som gir dem mulighet til å fortelle om det de opplever.
  2. Vis interesse når barna ønsker å snakke om sosiale medier.
  3. Forklar barna om hvorfor det er grenser for hvilke apper og spill de kan bruke.
  4. Unngå snoking på barnas telefon. Snakk med dem om dine bekymringer.
  5. Spør barna før du legger ut bilde av dem i sosiale medier.

Funn fra Ipsos spørreundersøkelse

  • 60 prosent sier at de bruker Snapchat hver eneste dag
  • 46 prosent sier de bruker TikTok daglig
  • 51 prosent sier de bruker YouTube daglig
  • 19 prosent sier de bruker Facebook daglig
  • · 39 prosent sier de bruker Instagram daglig
  • 42 prosent av barn mellom 8 og 11 år sier de bruker TikTok ukentlig
  • 64 prosent av barn og unge følger enten med på norske eller utenlandske influencere
  • 32 prosent sier de har kjøpt et produkt fordi noen de følger på sosiale medier har reklamert for det.
  • 21 prosent av de mellom 8-11 år sier de har kjøpt et produkt fordi noen de følger på sosiale medier har reklamert for det.
  • 51 prosent sier at de har blitt engasjert i en sak fordi noen de følger har snakket om det.

Om spørreundersøkelsen fra Ipsos:

  • Målgruppe: Barn og ungdom 8-19 år
  • Tidsperiode: 15. februar – 4. mars 2021
  • Utvalg/befolkning: 848 intervju/772.000 8-19 år
  • Resultatene må tolkes innenfor feilmarginer på 1.5 – 3.5 prosentpoeng for totalresultatet


For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:

David Fidjeland, kommunikasjonssjef i Telenor Norge.

Tlf: 93 46 72 24, e-post: david.fidjeland@telenor.no

Besøk også vårt nyhetsrom og følg oss på Twitter @TelenorN_presse

Emner


Telenor Norge AS er landets største leverandør av telekommunikasjon og digitale tjenester. Vår infrastruktur er grunnmuren i digitaliseringen av Norge med dekning og hastigheter i verdensklasse. Våre tjenester og produkter bidrar til økt produktivitet og gir tilgang til alt av digitalt innhold. Vår sikkerhets- og beredskapsorganisasjon jobber døgnkontinuerlig med å trygge våre kunder, og vi tar et særlig samfunnsansvar for å skape trygghet for barn og unge på nett.

Vi har 3300 medarbeidere fordelt på rundt 20 kontorer i hele Norge, og vi er en del av Telenor Group, som har virksomhet i ni land. Hovedkontoret vårt ligger på Fornebu i Bærum.

Les mer om Telenor Norge på www.telenor.no

Vår virksomhet

Telenor Norge AS er landets største leverandør av telekommunikasjon og digitale tjenester. Vår infrastruktur er grunnmuren i digitaliseringen av Norge med dekning og hastigheter i verdensklasse. Våre tjenester og produkter bidrar til økt produktivitet og gir tilgang til alt av digitalt innhold. Vår sikkerhets- og beredskapsorganisasjon jobber døgnkontinuerlig med å trygge våre kunder, og vi tar et særlig samfunnsansvar for å skape trygghet for barn og unge på nett.

Vi har 3300 medarbeidere fordelt på rundt 20 kontorer i hele Norge. Vi er en del av Telenor Group, som har virksomhet i Norden og Asia. Hovedkontoret vårt ligger på Fornebu i Bærum. Les mer om Telenor Norge på www.telenor.no