Gå videre til innhold
ISKALDE FORHOLD: Christian Skottun, her foran en av basestasjonene på Svalbard. Allerede i 2019 tok Telenor Svalbard solenergi i bruk ved flere av sine basestasjoner for å redusere bruken av fossil energi. Foto: Stian Kristoffer Sande, Telenor.
ISKALDE FORHOLD: Christian Skottun, her foran en av basestasjonene på Svalbard. Allerede i 2019 tok Telenor Svalbard solenergi i bruk ved flere av sine basestasjoner for å redusere bruken av fossil energi. Foto: Stian Kristoffer Sande, Telenor.

Nyhet -

Telenor lager sin egen strøm på Svalbard

(Longyearbyen, 13. mai 2022) Selv om de har mer enn 100 døgn med mørketid, ser Telenor Svalbard lyst på solenergi-produksjon i Longyearbyen. Deres nye solenergianlegg vil være nedbetalt innen fem år.

De fleste kullgruvene på Svalbard er i dag nedlagt, men fortsatt er det fossile brenselet den viktigste energikilden på øysamfunnet. Nå har Telenor Svalbard begynt å produsere fornybar energi for å redusere klimautslippene fra sitt nye kontorbygg.

– Siden det er kaldt er produksjonsforholdene veldig gode nå som sola er oppe 24 timer i døgnet, sier Christian Skottun, leder for Telenor Svalbard.

Telenor Svalbard sitt kontorbygg
SOLCELLER PÅ PLASS: Telenor Svalbard er nå på plass i gjenoppbygd kontor og datasenter med solceller på taket. Foto: Stian Kristoffer Sande.

Solcelleanlegg nedbetalt på fem år

Skottuns beregninger viser at hele anleggets investeringskostnader er tjent inn i løpet av fem år. Anlegget på taket av Telenor-bygget i Longyearbyen vil bidra til strøm til Telenors datasenter og kontorbygg, der antennene på taket gir verdens nordligste 5G-dekning. Dette krever mye strøm og solcellepanelet på taket gir et bidrag på opptil 30 000 kWh i året med en topp-produksjon på 30-33 kW.

– Solcellepanelet er bygget som en integrert del av takkonstruksjonen, for å harmonere med det kulturhistoriske uttrykket. Det gjør at anlegget ikke er optimalisert for solforholdene, men til gjengjeld har det vært en stor besparelse å ikke bygge et fullstendig tak, sier Skottun.

Helt nytt hovedkontor

Telenor har bygget et helt nytt hovedkontor og datasenter på Svalbard da det gamle etter hvert viste seg uegnet etter å ha overlevd jordskjelv, stormenes herjinger og klimaendringer. Den nye bygningen er så miljøvennlig som mulig, med fokus på resirkulering av både materialer og energi.

– Vi varmer opp kontorbygget med overskuddsvarme fra datasenteret. Dette reduserer behovet for fjernvarme vesentlig. Flere av materialene fra det gamle Telenor-bygget og Sveagruva er benyttet i den nye bygningen. CO2-utslippene fra bygget er redusert med nesten 60 prosent. Dette tilsvarer minimum 2380 tonn CO2-ekvivalenter på 60 år. Vi har hatt et tett samarbeid med LPO arkitekter og vår lokale entreprenør LNS som har gjort en fantastisk jobb i et ambisiøst prosjekt, sier Skottun.

Merkostnaden for å oppnå et nær nullutslippsbygg er ca. 8-10 prosent i økt byggekostnad.

– Både samfunnsmessig og økonomisk er jeg sikker på at dette vil lønne seg i lengden, blant annet fordi vi vil få CO2-avgifter i EU og fordi energiforbruket vil synke, sier Skottun.

Dette er Telenor Svalbard:

Ni medarbeidere som jobber innenfor kundeservice, drift, innovasjon & teknologi

Ledes av Christian Skottun

Samarbeider blant annet med UNIS/Arctic Safety Center, Andøya Space og Telenor R&D om forskning og utvikling innenfor IoT og 5G

Gjenbyggingen av Svalbard-kontoret startet juni 2020 og bygget ble tatt i bruk mars 2022.

Allerede i 2019 tok Telenor Svalbard solenergi i bruk ved flere av sine basestasjoner for å redusere bruken av fossil energi.

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:

Amalie Knudsen, informasjonssjef i Telenor Norge, 926 66 262, amalie.knudsen@telenor.no
eller ring pressetlf. på 800 80 900
Besøk også vårt nyhetsrom og følg oss på Twitter @TelenorN_presse

Emner

Kategorier

Pressekontakt

Amalie Knudsen

Amalie Knudsen

Informasjonssjef Områder: T-We, klima og miljø 926 66 262

Relatert innhold

Vår virksomhet

Telenor Norge AS er landets største leverandør av telekommunikasjon og digitale tjenester. Vår infrastruktur er grunnmuren i digitaliseringen av Norge med dekning og hastigheter i verdensklasse. Våre tjenester og produkter bidrar til økt produktivitet og gir tilgang til alt av digitalt innhold. Vår sikkerhets- og beredskapsorganisasjon jobber døgnkontinuerlig med å trygge våre kunder, og vi tar et særlig samfunnsansvar for å skape trygghet for barn og unge på nett.

Vi har 3300 medarbeidere fordelt på rundt 20 kontorer i hele Norge, og vi er en del av Telenor Group, som har virksomhet i ni land. Hovedkontoret vårt ligger på Fornebu i Bærum. Les mer om Telenor Norge på www.telenor.no