Følg Telenor Norge

Nær dobling av bredbåndsfeil grunnet lyn

Pressemelding   •   jul 31, 2016 18:00 CEST

(Fornebu, 31. juli 2016) I løpet av de ni siste ukene har Telenor håndtert og reparert 1981 feil på bredbånd som følge av lyn og torden over hele landet. Det er nesten en dobling fra samme periode i fjor. 

Lyn og torden har rammet flere kanter av landet med full styrke de siste ukene. 

Fra uke 21 til 29 har Telenor tatt seg av 1981 lynskader på alt fra modem til bredbåndskabler. Det er en oppgang på 93 prosent fra samme periode i fjor.

– Dette understreker betydningen av å gjøre hjemmet klart for tordenvær før du reiser på ferie. Trekk ut strømkontakter til alt elektronisk utstyr, både tele-elektronikk, pc, modem og TV. Det samme gjelder om du er på hytta eller i campingvognen, sier Birgit Bjørnsen, tv- og bredbåndssjef i Telenor Norge.

Treffer flere steder
Kombinasjonen ferietid og sommer gjør også at mange ikke befinner seg hjemme og kan unngå skader på eget elektrisk utstyr i tide. 

– Samarbeid gjerne med naboene dine om å sjekke hverandres hjem mens dere er på ferie i tilfelle noe skulle skje. Hvis du bor i et utsatt område, bør du i tillegg vurdere å montere overspenningsvern, sier Bjørnsen.

Som Norges største bredbåndsleverandør er Telenor tilstede over hele landet. Tordenvær rammer hardest på Sør- og Østlandet, men også i Finnmark og Troms har Telenor rykket ut etter meldinger om overspenning som følge av lyn. 

– Vi ønsker å øke bevisstheten blant kundene slik at de selv kan avverge skader på teleutstyr i hjemmet under tordenvær, sier Bjørnsen.

Sjekk ditt fylke for feil på bredbåndsutstyr grunnet lyn og overspenning:

 ”Name

Enorme naturkrefter
Telenors operasjonssenter overvåker telenettet 24 timer i døgnet. I sommerhalvåret går alarmen daglig knyttet til lynskader på Telenors telesentraler og basestasjoner. 

– Vi har overspenningsvern og sikringer i de aller fleste av våre tele-installasjoner. Likevel fører lynnedslag til store skader på kabler og utstyr som følge av overspenninger. Hvert år blir Telenor påført skader for 20 millioner kroner i lyn- og tordenvær, sier Emil Hansen, leder for Telenors operasjonssenter.

Ifølge Meteorologisk institutt er det sterke krefter i sving ved et lynnedslag. Strømstyrken i et lyn kan variere mellom noen tusen ampere til hele 300.000 A. I sikringsskapet hjemme er det vanligvis sikringer som skal tåle strømstyrker fra 10 til 60-80 A. 

(Tips til hvordan du kan beskytte hjemmet ditt under bildet)

 ”Name
Birgit Bjørnsen er tv- og bredbåndssjef i Telenor Norge.

Sju tips – gjør hjemmet klart for tordenvær
1. Trekk først ut kontaktene til PC, TV, modem og annet teleutstyr. Vurder også å trekke ut tilkoblinger til kabelanlegg, støpsel til fasttelefon og nettverks- og antenneledninger.

2. Bredbånd på fiber: Trekk ut strømmen til ONT’en. Det er den boksen som er koblet med nettverkskabel til din bredbåndsruter. 

3. Bredbånd på DSL: Trekk ut kabelen som er koblet mellom kontakten i veggen (og verden utenfor) og kontakten merket DSL på ditt modem/bredbåndsruter. Trekk også ut strømmen til modemet/ruteren.

4. Bredbånd på Kabel-TV: Trekk ut koaks-kabelenmellom TV/multimediekontakteni veggen og kabel-TV-modemet. Trekk også ut strømmen til modemet.

5. Det kan være smart å ta et bilde med mobiltelefonen av hvordan ting var koblet slik at man ikke kobler feil når uværet er over eller man er tilbake fra ferie.

6. Hvis du skal på ferie, kan det være lurt å alliere seg med naboene, slik at de kan sjekke det elektriske utstyret for deg hvis noe skulle skje. 

7. Montér overspenningsvern. FG-godkjente overspenningsvern er å få kjøpt i mange butikker som selger data- og elektrisk utstyr. Overspenningsvern plugges i jordete stikkontakter og deretter plugger du i disse igjen det utstyret du ønsker å beskytte. Det finnes også avanserte overspenningsvern som i tillegg til strøm kan beskytte telefon- og bredbåndslinjene dine. 

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:
Kristine Meek, kommunikasjonssjef i Telenor Norge
Tlf: 918 85 405, e-post: kristine.meek@telenor.com

Telenor Norge er landets største leverandør av tele- og datatjenester. Via vårt mobilnett og fastnett leverer vi tjenester innen telefoni, bredbånd og kabel-tv til privat- og bedriftskunder over hele landet. Vi selger også tjenester til andre telekom-operatører. Vi har 4000 medarbeidere fordelt på over 30 arbeidssteder rundt om i Norge, inkludert Svalbard. Hovedkontoret vårt ligger på Fornebu i Bærum.