Gå videre til innhold
Knapp kan redde liv

Nyhet -

Knapp kan redde liv

(Fornebu, 12. november 2013) Mann over bord får ofte en tragisk utgang. Telenor Maritim Radio har nå utviklet et varslingssystem beregnet for sjøfolk som er alene på sjøen. Håpet er at det kan redde liv og gi en tryggere hverdag på havet.



Kjernen i systemet er en liten trådløs sender, som fiskeren har på seg. Den er konstruert slik at den er enkel i bruk og ikke til hinder for det daglige virke om bord.

– Er uhellet ute, enten han faller over bord eller får problemer på båten, vil han aktivere denne enheten. Den sender et signal som løser ut nødstoppbryteren, slik at fremdriftsmaskineriet og hydraulikksystemet stopper. Samtidig aktiveres en lokal sirene og lanternene blinker, forteller Frode Vindenes i Telenor Maritim Radio.

Men det er ikke hele «cluet» med løsningen. Signalene vil også bli videresendt til nærmeste Kystradiostasjon, med nøyaktig GPS posisjon på båten. På Kystradiostasjonen vil det umiddelbart gå en lokal alarm, og posisjonen på båten kommer opp på monitoren foran operatøren.

Han vil straks prøve å kalle opp båten. Får han ikke svar på tre tilrop, vil han umiddelbart tilkalle de nærmeste båtene og samtidig sette i gang en redningsaksjon via Hovedredningssentralen.

– Dette systemet er det eneste som har direkte kontakt til Kystradiostasjonene, som har døgnbemanning 24/7 hele året. Bare de siste månedene har det vært minst to dødsulykker, hvor en fisker har falt over bord og båten ble funnet med motoren i gang i fjæresteinene. Disse ulykkene kunne sannsynligvis vært unngått om de hadde hatt slikt utstyr om bord, poengterer Vindenes.

Les mer om alarmen her

Emner

Vår virksomhet

Telenor Norge AS er landets største leverandør av telekommunikasjon og digitale tjenester. Vår infrastruktur er grunnmuren i digitaliseringen av Norge med dekning og hastigheter i verdensklasse. Våre tjenester og produkter bidrar til økt produktivitet og gir tilgang til alt av digitalt innhold. Vår sikkerhets- og beredskapsorganisasjon jobber døgnkontinuerlig med å trygge våre kunder, og vi tar et særlig samfunnsansvar for å skape trygghet for barn og unge på nett.

Vi har 3300 medarbeidere fordelt på rundt 20 kontorer i hele Norge. Vi er en del av Telenor Group, som har virksomhet i Norden og Asia. Hovedkontoret vårt ligger på Fornebu i Bærum. Les mer om Telenor Norge på www.telenor.no