Gå videre til innhold
Oss Norge har laget en løsning som gir forbrukere oversikt over eget strømforbruk. Brikken er koblet til Telenors nye mobilnett optimalisert for IoT: LTE-M.
Oss Norge har laget en løsning som gir forbrukere oversikt over eget strømforbruk. Brikken er koblet til Telenors nye mobilnett optimalisert for IoT: LTE-M.

Pressemelding -

Tingenes mobilnett blir enda bedre

(Fornebu, 21. november 2018) Ved hjelp av Telenors nye mobilnett for tingenes internett (IoT) kan en liten brikke fra tech-selskapet Oss Norge gi deg innsikt i strømforbruket ditt. I dag lanserer Telenor kommunikasjonsteknologien LTE-M, og blir dermed den første nordiske operatøren med et fullverdig landsdekkende mobilnett optimalisert for tingene dine.

I september åpnet Telenor 4G-nettet for tingenes internett (IoT), som gjør det mulig for «ting» å kommunisere via Telenors eksisterende mobilnett. I dag styrkes nettet med en ny kommunikasjonsteknologi: LTE-M. Telenor har allerede signert avtaler med flere selskaper som skal ta i bruk den nye teknologien, deriblant Oss Norge og Flowbird.

– Vi har hatt stor pågang av selskaper som ønsker å ta i bruk IoT på 4G. Å optimalisere vårt eksisterende 4G-nett for tingenes internett åpner opp for enormt mange muligheter. Det er spennende å kunne bidra med og finne konkrete løsninger på virkelige utfordringer, sier Ove Fredheim, leder for Telenor Bedrift.

Å optimalisere vårt eksisterende 4G-nett for tingenes internett åpner opp for enormt mange muligheter, sier Ove Fredheim, leder for Telenor Bedrift. Foto: Martin Fjellanger

Gir innsikt i eget strømforbruk

Den nye kommunikasjonsteknologien gjør at tingene kan sende mer data raskere, selv fra steder med vanskelige dekningsforhold. Tech-selskapet Oss er et av de første selskapene som tar i bruk den nye teknologien. De har utviklet en brikke som ved hjelp av LTE-M vil gi forbrukere innsikt og oversikt over sitt eget strømforbruk.

– Innen utgangen av 2018 skal alle norske husstander få nye, smarte strømmålere. Strømmålerne vil samle store mengder data om strømforbruket ditt som sendes til nettselskapene. Oss-Brikken gir deg tilgang til denne dataen på enkel måte, slik at du som forbruker også kan følge med på hva som trekker mest strøm hjemme hos deg. Brikken kobles inn i sikringsskapet og videresender data til Oss-Appen som tolker og oversetter informasjonen slik at den blir forståelig for deg. LTE-M sørger for raske dataoverføringer og at brikken alltid er koblet til nett, selv om den er plassert i kjelleren eller andre steder det er dårlig dekning, sier Janne Blaasvær, markedssjef i Oss.

Teknologien rulles ut i disse dager til de 500 første testbrukerne og forventer å levere over 100.000 brikker de neste 3 årene, om ikke flere.

Norge første land ut

Et annet selskap som er klare til å ta i bruk LTE-M, er det franske selskapet Flowbird. De leverer parkeringsautomater som kan måle luftforurensing og støy, gir statistikk av trafikkbildet, samt hjelper bilister med å finne og betale for parkeringsplassen gjennom app.

– Ved hjelp av Telenors nye IoT-nett kan vi endelig teste ut produktet og tjenesten vår på ordentlig. Den første testen skjer i Norge, før vi ruller ut løsningen i flere land, sier Egon Bjune, administrerende direktør i Flowbird Norge.

Flowbirds parkeringsautomat kan måle både luftforurensning og støy.

Ulik teknologi til ulike formål

Det nye mobilnettet for tingenes internett består av to nye kommunikasjonsteknologier: NarrowBand IoT og LTE-M. NarrowBand IoT gir svært god inntrengende dekning og er ideell for ting som går på batteri og som bare av og til sender data via nettet. Det gjør at batterilevetiden kan vare opptil 10 år. LTE-M har flere av de samme egenskapene, men kan sende mer data raskere, og er derfor godt egnet for sensorer i bevegelse eller skal sende data oftere.

– Som markedsledende innen IoT i Norge er det viktig for oss å være i forkant av kundenes behov. Det er derfor ekstra hyggelig å være den første operatøren i Norden som tilbyr et komplett landsdekkende nett for tingenes internett med over 99 prosent befolkningsdekning og opptil 81 prosent arealdekning. I dag har vi ca. 1,3 millioner enheter koblet til 2G og 3G. Disse skal på sikt over på LTE-M, sier Ove Fredheim, leder for Telenor Bedrift.

Fakta:

Oss Norge AS

Oss har utviklet en ny teknologi som gjør at informasjonen fra den nye, automatiske strømmåleren din blir gjort tilgjengelig for deg på en enkel måte. Oss-brikken hjelper deg med å hente ut informasjon fra strømmåleren, og Oss-appen oversetter og tolker denne informasjonen for deg. Både hardware og software utvikles og produseres her i Norge.

Flowbird AS

Cale konsernet ble etablert i 1955 og er i dag en del av Flowbird etter fusjonen med franske Parkeon i 2018.Flowbird tilbyr egenproduserte smart city parkeringsautomater, mobilapplikasjoner, elektroniske parkeringsløsninger med kamera for å innhente statistikk om trafikken i bysentre. Alle parkeringsautomater har en topphatt/målestasjon for automater som måler NOX/CO2/Støy. Flowbird har en egen app som hjelper bilfører til å finne frem til ledige p-plasser, med mulighet for å kunne reservere en plass (P-hus). Betaling gjøres via Vipps i kombinasjon med vår egen betalingsapp.


LTE-M

  • LTE-M står for Long Term Evolution-Machines og er en ny kommunikasjonsteknologi som passer for mer aktive sensorer med behov for utvidet batterilevetid og/eller inntredende dekning.
  • LTE-M ligner på NB-IoT, men gir noe høyere hastigheter og tilrettelegger for større datapakker enn NB-IoT.LTE-M støtter SMS, og vil etter hvert også støtte VoLTE.
  • Teknologien egner seg godt til sporing av mennesker og gjenstander, trygghetsalarmer, og betalings-terminaler, mm. LTE-M er forventet å erstatte mange av dagens 3G (2020) og 2G sensorer (2025).
  • NB-IoT
  • Narrowband-IoT er en ny kommunikasjonsteknologi som er skreddersydd for sensorer med få og små dataoverføringer som krever lang batterilevetid og utvidet inntrengende dekning.
  • Maks anbefalt datamengde er 250kB pr måned eller 5MB pr år.Lavere hastighet men lengre batterilevetid og bedre inntrengende dekning enn LTE-M.
  • Teknologien åpner muligheten for at millioner av hverdagslige ting som søppelkasser, strømmålere og brannalarmer kan knyttes til internett   


    For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:

    Henriette Frølich Holte, informasjonssjef i Telenor Norge.
    Tlf: 977 53 622, e-post: Henriette-Frolich.Holte@telenor.com
    eller ring pressetlf. på 800 80 900
    Besøk også vårt nyhetsrom og følg oss på Twitter @TelenorN_presse

  • Emner

    Kategorier


    Telenor Norge AS er landets største leverandør av telekommunikasjon og digitale tjenester. Vår infrastruktur er grunnmuren i digitaliseringen av Norge med dekning og hastigheter i verdensklassen. Våre tjenester og produkter bidrar til økt produktivitet og gir tilgang til alt av digitalt innhold. Vår sikkerhets- og beredskapsorganisasjon jobber døgnkontinuerlig med å trygge våre kunder, og vi tar et særlig samfunnsansvar for å skape trygghet for barn og unge på nett.

    Vi har 3400 medarbeidere fordelt på 23 kontorer i hele Norge, og vi er en del av Telenor Group, som har virksomhet i 12 land. Hovedkontoret vårt ligger på Fornebu i Bærum.

    Les mer om Telenor Norge på www.telenor.no

    Vår virksomhet

    Telenor Norge AS er landets største leverandør av telekommunikasjon og digitale tjenester. Vår infrastruktur er grunnmuren i digitaliseringen av Norge med dekning og hastigheter i verdensklasse. Våre tjenester og produkter bidrar til økt produktivitet og gir tilgang til alt av digitalt innhold. Vår sikkerhets- og beredskapsorganisasjon jobber døgnkontinuerlig med å trygge våre kunder, og vi tar et særlig samfunnsansvar for å skape trygghet for barn og unge på nett.

    Vi har 3300 medarbeidere fordelt på rundt 20 kontorer i hele Norge. Vi er en del av Telenor Group, som har virksomhet i Norden og Asia. Hovedkontoret vårt ligger på Fornebu i Bærum. Les mer om Telenor Norge på www.telenor.no