Gå videre til innhold
Sommerferie er høysesong for bilder, men det kan være lurt å tenke seg om før man deler.
Sommerferie er høysesong for bilder, men det kan være lurt å tenke seg om før man deler.

Pressemelding -

Tenk deg om før du deler bilder av barna i sommer

(Fornebu, 9. juli 2020) Det er sommer og høysesong for å dele bilder av seg selv og sine nærmeste på sosiale medier. Dessverre er ikke det helt problemfritt. Vær varsom på hva du deler, er rådet fra UNICEF og Telenor.

– Vi foreldre ønsker gjerne å dele bilder av barna våre til venner på sosiale medier. Nå som sommerferien er her, blir det nok tatt flere bilder enn normalt. Men før vi deler, kan det vært lurt å tenke seg om, og ikke minst snakke med barnet først, sier Ana Brodtkorb, leder for Samfunnsansvar og bærekraft i Telenor Norge.

Også voksne trenger en påminnelse om risikoene ved bildedeling, sier Ana Brodtkorb, leder for Samfunnsansvar og bærekraft i Telenor Norge. Foto: Martin Fjellanger.

Vær varsom

I januar 2020 informerte UNICEF om at norske barn har i gjennomsnitt 1165 bilder av seg på sosiale medier innen de fyller 12 år. UNICEF-undersøkelsen konkluderte også med at tre av fire foreldre deler bilder og videoer av barna sine på sosiale medier.

– De fleste deler bilder fordi de er stolte av barna sine og ønsker å involvere familie og venner i deres daglige liv, og fordi det har blitt vanlig for svært mange å dokumentere livet sitt på nettet. Det er svært sjelden at det ligger annet enn gode intensjoner bak delingen, sier Kristin Oudmayer. Hun er direktør for barns rettigheter og bærekraft i UNICEF.

Det kan likevel være lurt å tenke over hvilke bilder du deler på nett og hvorfor.

– Nettkriminelle kan bruke personlig informasjon som ofte følger med bildene til identitetstyveri og, i noen tilfeller, utpressing og andre former for ubehagelig kontakt. Før du deler bilder av ditt barn på nett, skader det ikke å tenke seg om to ganger, sier Oudmayer.

Sjelden ligger det annet enn gode intensjoner bak delingen bilder, sier Kristin Oudmayer, direktør for barns rettigheter og bærekraft i UNICEF. Foto: Martin Fjellanger

Nettvett gjelder også de voksne

Telenor har i en årrekke snakket med barn- og unge om nettvett og nettmobbing i undervisningsprogrammet Bruk Hue. Ifølge Telenors leder for samfunnsansvar og bærekraft, er det like viktig for barn som for voksne å tenke over hva man deler på nett.

– I Telenor jobber vi aktivt med styrke nettvett blant barn og unge. En sentral del av dette interaktive undervisningsopplegget handler om å utruste barn og unge med digital dømmekraft. UNICEFs undersøkelse er like aktuell i dag som den var i januar, og er en viktig øyeåpner for alle voksne. Også vi trenger en påminnelse om risikoene ved bildedeling. Disse utfordringene vil vi snakke mer om når vi til høsten lanserer Bruk Hue for foreldre, sammen med UNICEF og Røde Kors, sier Brodtkorb.

Seks tips til foreldre om deling av barnebilder

Nedenfor finner du UNICEF-rådene som kan hjelpe deg å respektere barnets beste og rett til privatliv:

1. Spør barnet om lov før du deler bilder på sosiale medier

2. Sjekk personverninnstillingene dine for Facebook, Instagram og Snapchat

3. Del med varsomhet – også bilder som deles i lukkede grupper kan spres

4. Unngå informasjon på avveie – mye informasjon kan hentes ut ifra bildetekst, hvordan barnet fremstilles og ved å ha bilder offentlig tilgjengelig

5. Vurder hvilke sosiale nettverk som passer ditt bruk

6. Lær barna dine om retten til privatliv

Les mer om rådene og få nyttige tips til hvordan du bruker de på UNICEFs kampanjesider.

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:

Ana Brodtkorb, leder for samfunnsansvar og bærekraft i Telenor Norge
Telefon: 902 09 832, e-post: ana.brodtkorb@telenor.com

Emner

Kategorier


Telenor Norge AS er landets største leverandør av telekommunikasjon og digitale tjenester. Vår infrastruktur er grunnmuren i digitaliseringen av Norge med dekning og hastigheter i verdensklassen. Våre tjenester og produkter bidrar til økt produktivitet og gir tilgang til alt av digitalt innhold. Vår sikkerhets- og beredskapsorganisasjon jobber døgnkontinuerlig med å trygge våre kunder, og vi tar et særlig samfunnsansvar for å skape trygghet for barn og unge på nett.

Vi har 3400 medarbeidere fordelt på 23 kontorer i hele Norge, og vi er en del av Telenor Group, som har virksomhet i 12 land. Hovedkontoret vårt ligger på Fornebu i Bærum.

Les mer om Telenor Norge på www.telenor.no

Vår virksomhet

Telenor Norge AS er landets største leverandør av telekommunikasjon og digitale tjenester. Vår infrastruktur er grunnmuren i digitaliseringen av Norge med dekning og hastigheter i verdensklasse. Våre tjenester og produkter bidrar til økt produktivitet og gir tilgang til alt av digitalt innhold. Vår sikkerhets- og beredskapsorganisasjon jobber døgnkontinuerlig med å trygge våre kunder, og vi tar et særlig samfunnsansvar for å skape trygghet for barn og unge på nett.

Vi har 3300 medarbeidere fordelt på rundt 20 kontorer i hele Norge. Vi er en del av Telenor Group, som har virksomhet i Norden og Asia. Hovedkontoret vårt ligger på Fornebu i Bærum. Les mer om Telenor Norge på www.telenor.no