Gå videre til innhold
Telenor styrker den digitale beredskapen

Pressemelding -

Telenor styrker den digitale beredskapen

(Arendal, 14. august 2015) Stilt overfor stadig mer avanserte trusselaktører investerer Telenor i beredskap og styrker sikkerheten i samfunnskritisk nasjonal digital infrastruktur.

Statsråd Vidar Helgesen besøkte i dag Telenor Security Operations Centre (TSOC) sammen med Telenors konsernledelse. Senteret er en viktig aktør i den nasjonale håndteringen av cyberhendelser, og er landets digitale beredskap.

– Vi må ha mulighet til raskt å kunne identifisere angrep, iverksette skadebegrensende tiltak og varsle våre kunder og andre relevante informasjonsmottakere, sier administrerende direktør i Telenor Norge, Berit Svendsen.

Sikkerhetssenteret (TSOC) i Arendal er Telenors førstelinjeforsvar for den nasjonale kommunikasjonsinfrastrukturen. Her håndteres daglig flere alvorlige hendelser mot Telenor og andre norske virksomheter. 80 prosent av datatrafikken i Norge går gjennom Telenors nett. Telenor Norge investerer derfor årlig 4,3 milliarder kroner i infrastruktur, og forsterker og forbedrer kontinuerlig våre nettverk for å sikre redundans, reservestrøm, og å redusere risiko for utfall.

Det skal være krevende for trusselaktører å operere mot vår infrastruktur. Telenor har derfor de siste årene investert over 100 millioner kroner for å øke evnen til å forsvare den digitale infrastrukturen mot cyberkriminelle.

– Vi vil fortsette å styrke vår cybersikkerhet både med kompetansebygging, styrket analysekapasitet og investeringer i forsvarbar infrastruktur, sier Svendsen.

I Norge har vi behov for å styrke nasjonal deling av informasjon om cyberhendelser, informasjonsutveksling i sanntid, samt samarbeid mellom myndigheter og fagmiljøer om utviklingen i trusselbildet.

Dette underbygges av det Etterretningstjenesten sier i sin åpne trusselvurdering:
«Trusler i det digitale rom vil ha høy prioritet i Etterretningstjenestens arbeid i 2015. Nettverksbaserte etterretningsoperasjoner blir stadig mer målrettede, og teknisk avanserte, og fremmed etterretning angriper nå daglig norsk digital infrastruktur. Det vil trolig bli rettet økt oppmerksomhet mot kritisk infrastruktur, industrielle styringssystemer og forvaltning i årene fremover. Nettverksoperasjoner og evnen til å utføre slike kan til en viss grad supplere eller kompensere for mangel på politiske, økonomiske eller militære virkemidler»

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:
Eirik Øwre Thorshaug, myndighetskontakt i Telenor Norge
Tlf: 907 25 057 E-post: Eirik-Owre.Thorshaug@telenor.com

David Hansen, myndighetskontakt i Telenor Norge
Tlf: 905 23 113 E-post: David.Hansen@telenor.com

Emner


Telenor Norge er landets største leverandør av tele- og datatjenester. Via vårt mobilnett og fastnett leverer vi tjenester innen telefoni, bredbånd og kabel-tv til privat- og bedriftskunder over hele landet. Vi selger også tjenester til andre telekom-operatører.Vi har 4000 medarbeidere fordelt på over 30 arbeidssteder rundt om i Norge, inkludert Svalbard. Hovedkontoret vårt ligger på Fornebu i Bærum. 

Vår virksomhet

Telenor Norge AS er landets største leverandør av telekommunikasjon og digitale tjenester. Vår infrastruktur er grunnmuren i digitaliseringen av Norge med dekning og hastigheter i verdensklasse. Våre tjenester og produkter bidrar til økt produktivitet og gir tilgang til alt av digitalt innhold. Vår sikkerhets- og beredskapsorganisasjon jobber døgnkontinuerlig med å trygge våre kunder, og vi tar et særlig samfunnsansvar for å skape trygghet for barn og unge på nett.

Vi har 3300 medarbeidere fordelt på rundt 20 kontorer i hele Norge. Vi er en del av Telenor Group, som har virksomhet i Norden og Asia. Hovedkontoret vårt ligger på Fornebu i Bærum. Les mer om Telenor Norge på www.telenor.no