Gå videre til innhold

Pressemelding -

Mobilpuls: Unngå disse mobilfellene i utlandet

(Fornebu, 6. juli 2016) Sommeren er høysesong for tyverier av mobiltelefoner i utlandet. Her er ferielandene der du må være ekstra varsom – og rådene du trenger for å sikre at mobilens innhold ikke går tapt. 

I en fersk undersøkelse Norstat har gjennomført for Telenor svarer nesten 40 prosent av de mellom 18 og 34 år at de har opplevd å miste eller bli frastjålet mobilen sin. I samme aldersgruppe har frykten for å miste mobilen overgått frykten for å miste lommeboken. 

Mobilen vår er både underholdning, en viktig sosial kanal, vår minnebank, planleggingsverktøy og lommebok. Det er med andre store fysiske og personlige verdier som står på spill om noe skjer.

Verstingland
Hver sommer får Telenor rapporter fra nordmenn i utlandet om stjålne telefoner, og sikkerhetsavdelingen overvåker mobilnettet døgnet rundt for å avsløre mobilsvindel. 

– Mitt klare råd er å melde fra om tyveri med en gang. Sperres SIM-kortet så fort som mulig ved tyveri, flyttes ansvaret for svindel over på teleselskapet ditt, sier Hanne Tangen Nilsen, sikkerhetsdirektør i Telenor Norge.

Anmelder du tyveriet til politiet, kan du be dem om å sperre mobilen i registeret EIR (Equipment Identity Register). Sperre i EIR gjør det umulig å bruke telefonen i mobilnettet – uavhengig av SIM-kort.

 ”Name

Pass deg for i mobil-fellene i ferien, advarer sikkerhetsdirektør Hanne Tangen Nilsen (se høyoppløselige bilder under relatert nederst).

Spania og særlig Barcelona, samt Sverige, Danmark og Hellas er land hvor forekomsten av mobiltyveri- og svindel er høyest, men også i Norge er mobiltelefoner ettertraktet for kriminelle. For noen organiserte kriminelle er SIM-kort minst like attraktivt som telefonen.

– Stjålne SIM-kort blir systematisk, raskt og effektivt misbrukt mot dyre høytakserte tjenester i utlandet som gjerne er eid av den samme kriminelle organisasjonen som stjal mobilen din i utgangspunktet, sier Hanne Tangen Nilsen.

Viktig innhold
De fleste av oss har mye innhold på mobilen, som kan være like vondt å miste som å bli svindlet med dyre telleskritt, og noe av innholdet kan være så personlige at det få store konsekvenser hvis de blir delt mot din vilje. Har du for eksempel tatt mye bilder de siste månedene? Hva skjer med dem hvis telefonen blir borte?

– Det finnes flere tjenester som automatisk tar backup av innholdet på mobilen. Telenors «Min Sky» er bare et av flere eksempler. Både Google og Apple har egne løsninger du kan benytte, sier Tangen Nilsen. 

Sikkerhetsmiljøet i Telenor anbefaler også at alle installerer og konfigurerer sporing og sletting hvis telefonen kommer på avveie. Både Apple og Google har slike løsninger, og det finnes flere tredjeparts sikkerhetsapper med ytterligere funksjonalitet. Når du har installert og aktivert programmet, ikke glem å sette det opp og lære deg hvordan det brukes.

Passordstyr
Dersom uvedkommende får tak i telefonen din, står som regel kun to ting mellom dem og tilgang til dine tjenester, ditt sosiale liv eller bankkonto; enhetspassordet på mobilen og tjenestepassordet i appen.

 ”Name
Telenors sikkerhetssenter (TSOC) overvåker uvanlig trafikk i mobilnettet døgnet rundt.

– Bruk et enhetspassord på mobilen av god kvalitet og konfigurer telefonen til å kreve passord etter en periode uten aktiv bruk. Husk også at PIN-koden kun beskytter SIM-kortet – ikke telefonen og innholdet på den, forklarer sikkerhetsdirektøren. 

Sikkerhetsavdelingen anbefaler i tillegg å være restriktiv med å bruke «husk passord» i apper. Dette er et råd mange synes er vanskelig å følge, da det blir tungvint å taste inn passordet hver gang. 

– Vurdér i det minste passordbeskyttelse på noen apper. Det er kanskje en akseptabel risiko for deg at en kjeltring får tilgang til Twitter-kontoen din, men litt verre å la ham handle på eBay med ditt kredittkort, sier Tangen Nilsen.

Tre tips fra Telenors sikkerhetsavdeling når uhellet først er ute
1. Bruk sporings- og sletteprogrammet ditt. Hvis det er håp om å finne tilbake til mobilen, eller å slette innholdet på telefonen for uvedkommende er det viktig å gjøre dette før du sperrer SIM-kortet og abonnementet. Når abonnementet er sperret vil du ikke få kontakt med telefonen.
2. Kontakt kundeservice eller logg inn på Mine Sider for å sperre SIM-kortet. Dette hindrer at abonnementet ditt misbrukes, noe som raskt kan innebære store kostnader. Det hindrer også at tyven får motta engangskoder som sendes over SMS. Hvis du finner igjen telefonen, kan du selv gjenåpne SIM-kortet på Mine Sider.
3. Tren på hva du skal gjøre. Nå vet du hva du skal gjøre når uhellet er ute, men husker du det den dagen du står der uten telefonen? Her er det bare én ting som gjelder – øvelse gjør mester. Hvis du på forhånd trener på å bruke sporingsfunksjonen i sporings- og sletteprogrammet, henter ned backup til reservetelefonen og finner frem til sperrefunksjonen på Mine Sider, er det mye større sjanse for at kunnskapen sitter den dagen du trenger det.

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:
Caroline Lunde, informasjonssjef i Telenor Norge
Tlf: 971 55 855, caroline.lunde@telenor.com

Emner

Tags


Telenor Norge er landets største leverandør av tele- og datatjenester. Via vårt mobilnett og fastnett leverer vi tjenester innen telefoni, bredbånd og kabel-tv til privat- og bedriftskunder over hele landet. Vi selger også tjenester til andre telekom-operatører. Vi har 4000 medarbeidere fordelt på over 30 arbeidssteder rundt om i Norge, inkludert Svalbard. Hovedkontoret vårt ligger på Fornebu i Bærum. 

Pressekontakt

Caroline Lunde

Caroline Lunde

Kommunikasjonsdirektør Områder: Samfunn og sikkerhet 971 55 855

Relatert materiale

Vår virksomhet

Telenor Norge AS er landets største leverandør av telekommunikasjon og digitale tjenester. Vår infrastruktur er grunnmuren i digitaliseringen av Norge med dekning og hastigheter i verdensklasse. Våre tjenester og produkter bidrar til økt produktivitet og gir tilgang til alt av digitalt innhold. Vår sikkerhets- og beredskapsorganisasjon jobber døgnkontinuerlig med å trygge våre kunder, og vi tar et særlig samfunnsansvar for å skape trygghet for barn og unge på nett.

Vi har 3300 medarbeidere fordelt på rundt 20 kontorer i hele Norge, og vi er en del av Telenor Group, som har virksomhet i ni land. Hovedkontoret vårt ligger på Fornebu i Bærum. Les mer om Telenor Norge på www.telenor.no