Gå videre til innhold
Fersk statistikk viser at det finnes over 200.000 kunder med 5G-mobil i Telenors nett. Foto: NewsLab
Fersk statistikk viser at det finnes over 200.000 kunder med 5G-mobil i Telenors nett. Foto: NewsLab

Pressemelding -

​Mobilpuls: Over 200.000 5G-mobiler i Telenors nett

(Fornebu, 19. mars 2021) 5G har fått mye oppmerksomhet, og Telenor er for alvor i gang med 5G-utrullingen i Norge. Men hva kan vi, og de 200.000 telenorkundene som allerede har anskaffet seg 5G-mobil, forvente av den nye teknologien? – Det er i år 5G tar fart i privat- og bedriftsmarkedet, sier Telenors mobildirektør.

– 5G er en helt ny infrastruktur som vil åpne for en helt nye måte å bruke mobilnettet. For familier som er storforbrukere av mobiltjenester, vil det nye nettet gi både mer fart og kapasitet. Men 5G vil også åpne opp for andre muligheter. Eksempelvis vil det være en god erstatning for kunder i områder der kobbernettet nå fases ut, og i næringslivet ser vi allerede svært lovende resultater fra en rekke samarbeidsprosjekter, sier Ric Brown, mobildirektør i Telenor Norge.

Siden Telenor etablerte Skandinavias første 5G-pilot i 2018, har selskapet testet nye bruksområder sammen med privatkunder og næringsliv. I mars i fjor åpnet Telenor offisielt 5G-nettet i Trondheim. Dette var samtidig startskuddet for en storstilt utbygging. Alle steder som har 4G nå, vil få 5G innen utgangen av 2024

Her bygger vi ut nå

–I dag har vi 5G en rekke steder rundt omkring i landet, og erfaringene vi har høstet fra arbeidet så langt vil være uvurderlig nå som utbyggingen tar fart, sier Brown.

Telenor har etablert 5G-basestasjoner i følgende byer og tettsteder så langt: Kongsberg, Trondheim, Elverum, Bodø, Fornebu, Kvitfjell, Svalbard/Longyearbyen, Oslo, Askvoll/Flokeneset, Bergen og Stavanger.

- I år er planen å bygge ut eksisterende 5G-nett i de nevnte byene, i tillegg starter vi utbyggingen i Tromsø, Drammen, Ålesund, Kristiansand og Fredrikstad. Det foregår nå et temposkifte som vil medføre at 3500 nye mennesker i snitt får tilgang til 5G hver dag de neste to årene, sier Brown.

Telenors mobildirektør, Ric Brown, demonstrerer Telenors 5G-dekning ved Stortinget i Oslo (Foto: Martin Fjellanger).    

5G og fremtidens fabrikker

Digitalisering av produksjon og fabrikker vil gjøre næringslivet smartere og mer miljøvennlig. I EU-prosjektet 5G-SOLUTIONS, hvor både NTNU og Yara deltar sammen med Telenor, utforskes 5G i ulike anvendelser innen fremtidens fabrikker.

- Tradisjonelle fabrikker bruker i dag et stort areal, hvor det kan være utfordrende å ha oversikt over alt fra produksjon- og vedlikehold til daglig drift. Med 5G har vi en digital grunnmur som gir oss enormt innovasjonspotensial, sier Patrick Waldemar, forskningssjef i Telenor Research og legger til:

- I vårt pilotprosjekt utvikler vi digitale tvillinger av fabrikker, slik at man enkelt kan gjennomsøke og fjernovervåke produksjonen digitalt. I tillegg tester vi drift- og kontrollinspeksjoner gjennomført av roboter. Vi er i en tidlig fase, men så langt viser prosjektet stort potensial.

Denne teknologi åpner opp for at manuelt arbeid i større grad kan gjennomføres på avstand. I tillegg kan man tilpasse produksjonslinjer lokalt, uavhengig om man er en liten, mellomstor eller stor virksomhet. 5G-nettet er helt avgjørende for at man skal lykkes med slike komplekse prosesser hvor trådløse roboter vil bli mer vanlig. Ved å bruke 5G får man tilgang til egenskaper som gir økt forutsigbarhet i form av ytelse, robusthet og forsinkelse, og som kan tilpasses til ulike og varierende behov.

Med 5G har vi en digital grunnmur som gir oss enormt innovasjonspotensial, forteller Patrick Waldemar, forskningssjef i Telenor Research (Foto: Stian Kristoffer Sande).

Apple og Samsung på mobiltoppen

Selv om det superraske nettet på langt nær er ferdig utbygget, er interessen stor for å ta det i bruk. Telenors kunder er storforbrukere av digitale tjenester, og tradisjonelt raske til å ta i bruk nye tjenester og produkter. Dette ser vi også på 5G. Nå, ett år etter at vi åpnet 5G-nettet, har vi registrert over 200.000 5G-mobiler i nettet vårt.

- Siden november i fjor, har antall 5G-mobiler i Telenors nett økt med hele 115 prosent. Det er ingen tvil om at 5G-mobiler er ettertraktet, særlig når vi ser nærmere på hvilke modeller som troner topplisten, sier Brown.

Apple og Samsung dominerer salgslista over de 10 mest populære 5G-telefonene i Telenors nett, viser en rykende fersk statistikk:

  1. Apple iPhone 12
  2. Apple iPhone 12 Pro
  3. Apple iPhone 12 Pro Max
  4. Samsung Galaxy S21 Ultra
  5. Apple iPhone 12 mini
  6. Samsung Galaxy S21
  7. Samsung Galaxy S20 FE 5G
  8. Samsung Galaxy S21+
  9. Samsung Galaxy A42 5G
  10. OnePlus OnePlus Nord

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:

David Fidjeland, kommunikasjonssjef i Telenor Norge.

Tlf: 93 46 72 24, e-post: david.fidjeland@telenor.no

Besøk også vårt nyhetsrom og følg oss på Twitter @TelenorN_presse

Emner


Telenor Norge AS er landets største leverandør av telekommunikasjon og digitale tjenester. Vår infrastruktur er grunnmuren i digitaliseringen av Norge med dekning og hastigheter i verdensklasse. Våre tjenester og produkter bidrar til økt produktivitet og gir tilgang til alt av digitalt innhold. Vår sikkerhets- og beredskapsorganisasjon jobber døgnkontinuerlig med å trygge våre kunder, og vi tar et særlig samfunnsansvar for å skape trygghet for barn og unge på nett.

Vi har 3300 medarbeidere fordelt på rundt 20 kontorer i hele Norge, og vi er en del av Telenor Group, som har virksomhet i ni land. Hovedkontoret vårt ligger på Fornebu i Bærum.

Les mer om Telenor Norge på www.telenor.no

Pressekontakt

David Fidjeland

David Fidjeland

Kommunikasjonssjef Områder: Mobil 934 67 224

Relatert materiale

Vår virksomhet

Telenor Norge AS er landets største leverandør av telekommunikasjon og digitale tjenester. Vår infrastruktur er grunnmuren i digitaliseringen av Norge med dekning og hastigheter i verdensklasse. Våre tjenester og produkter bidrar til økt produktivitet og gir tilgang til alt av digitalt innhold. Vår sikkerhets- og beredskapsorganisasjon jobber døgnkontinuerlig med å trygge våre kunder, og vi tar et særlig samfunnsansvar for å skape trygghet for barn og unge på nett.

Vi har 3300 medarbeidere fordelt på rundt 20 kontorer i hele Norge, og vi er en del av Telenor Group, som har virksomhet i ni land. Hovedkontoret vårt ligger på Fornebu i Bærum. Les mer om Telenor Norge på www.telenor.no