Gå videre til innhold
Mobilpuls: 50 tunneler får 4G i år

Pressemelding -

Mobilpuls: 50 tunneler får 4G i år

(Fornebu, 22. september 2016) Statens Vegvesen og mobiloperatørene samarbeider tett om å forbedre dekning i norske tunneler. 21 er allerede klare med 4G-fart i år, og en rekke av landets tunneler skal videre oppgraderes i det som blir tidenes dekningsløft i tunneler. 

Statens Vegvesen skal oppgradere om lag 200 tunneler de neste årene for å møte krav om tunnelsikkerhet. I denne forbindelse stenges de i tur og orden.

– Når tunnelene er stengt, benytter vi anledningen til å bygge ut 4G-dekning. Totalt er det snakk om over 50 tunneler. Så mange har vi aldri bygd ut i på ett år, forteller Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen.

Dekning i 500 tunneler
I fjor oppgraderte Telenor til sammenligning 26 tunneler. Utbyggingsprosjektet er et samarbeid med Statens Vegvesen, og i en del tilfeller også andre mobiloperatører.

– Vi vet at god mobildekning er særlig viktig for pendlere for å kunne arbeide til og fra jobb, så vi håper dette kan berike pendlertilværelsen på buss og i bil. 4G gjør det mulig å ha kontor på farten, eller la barna surfe på nett i baksetet. Samtidig kommer det alle andre reisende til gode, sier Amundsen.

Det finnes rundt 1100 vegtunneler i Norge med en samlet lengde på over 1100 km. Cirka 500 av disse har nå mobildekning, enten på 2G, 3G eller 4G.


Tryggere

– Det er trygghet i at redningsmannskap og bilister kan kommunisere både via radio, nødtelefoner og mobiltelefoner, sier sjefingeniør Arild Petter Søvik i Vegdirektoratet.

Mange tunneler har kameraovervåking og nødtelefoner. Med nødtelefonene kommer du i direkte kontakt med vegtrafikksentralen, sier sjefingeniør Søvik.

Nødnettet som redningsetatene bruker til å kommunisere med hverandre, er installert i 300 tunneler. Radiodekning med DAB er snart bygd ut i de samme tunnelene.

– Vi råder bilistene til å bruke nødtelefonene som måtte være innenfor rekkevidde. Hvis du bruker mobiltelefonen, så søk hjelp via nødnumrene 110 Brann, 112 Politi, 113 Ambulanse – eller 175 til vegtrafikksentralen i en kritisk situasjon, sier Søvik.

Hvis du har motorstopp i tunnel, ta kontakt med vegtrafikksentralen, som kan stenge tunnelen, stenge kjørefelt og eventuelt sende servicebil.

Ny standard
Arbeidet med å utvide mobildekningen i tunnelene er allerede godt i gang. 21 tunneler er ferdig oppgradert, og over det dobbelte vil bli klare i løpet av året. Nært forestående er for eksempel oppgradering av trafikktunge tunneler som Vålerengatunnelen, Svartdalstunnelen og Blåkolltunnelen. Ytterligere 70 tunneler vil bli utstyrt med 4G i løpet av 2017.


– Mobiloperatørene samarbeider godt med Statens Vegvesen og vi bygger ut på de største og mest trafikkerte veiene i Norge. Årlig bygges det 20-30 km nye tunneler. I nye tunneler vil vi fra nå av som hovedregel være på plass og bygge 4G, forklarer Amundsen.

Her er de ferdigstilte tunnelene:

TunnelKommuneFylke
SmestadtunnelenOsloOslo
Saltnestunnelen (vest)SaltdalNordland
KnappetunnelenBergenHordaland
GeiteryggtunnelenHolBuskerud
TyssetunnelenSamnangerHordaland
Hopstunnelen BergenHordaland
NestuntunnelenBergenHordaland
OslofjordtunnelenÅsAkershus
LørentunnelenOsloOslo
Morstuatunnelen (tog)StangeHedmark
StorvikatunnelenAltaFinnmark
OnstadtunnelenAurlandSogn og Fjordane
LærdalstunnelenAurlandSogn og Fjordane
KjenestunnelenVaksdalHordaland
GranfosstunnelenOsloOslo
BogetunnelenVaksdalHordaland
FløyfjellstunnelenBergenHordaland
BrynneslandtunnelenEigersundRogaland
Smiehagen tunnel (sør)FrognAkershus
DamsgårdtunnelenBergenHordaland
KleppetunnelenKleppRogaland


Løft på tog

Telenor utbedrer også dekningen i enkelte tog-tunneler. Nylig ble Oslotunnelen mellom Skøyen og Oslo Sentralstasjon tilrettelagt for 4G.

I samarbeid med Jernbaneverket og NSB jobber Telenor med å få 4G-dekning i alle tunneler på både Østfoldbanen og Vestfoldbanen.

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:
Kjell Solem, seniorrådgiver i Vegdirektoratet
Tlf: 916 68 292 e-post: kjell.solem@vegvesen.no

Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor Norge
Tlf: 900 21 000, e-post: bjorn.amundsen@telenor.com

Anders Krokan, informasjonssjef i Telenor Norge
Tlf: 952 09 037, e-post: anders.krokan@telenor.com

Emner

Kategorier


Telenor Norge AS er landets største leverandør av tele- og datatjenester. Via vårt mobilnett og fastnett leverer vi tjenester innen telefoni, bredbånd og kabel-tv til privat- og bedriftskunder over hele landet. Vi selger også tjenester til andre telekom-operatører. Vi har 4000 medarbeidere fordelt på 30 arbeidssteder rundt om i Norge, inkludert Svalbard. Hovedkontoret vårt ligger på Fornebu i Bærum. Les mer om Telenor Norge på www.telenor.no

Kontakter

Anders Krokan

Anders Krokan

Pressesjef Områder: Mobil 952 09 037
Bjørn Amundsen

Bjørn Amundsen

Dekningsdirektør Områder: Mobildekning 900 21 000

Vår virksomhet

Telenor Norge AS er landets største leverandør av telekommunikasjon og digitale tjenester. Vår infrastruktur er grunnmuren i digitaliseringen av Norge med dekning og hastigheter i verdensklasse. Våre tjenester og produkter bidrar til økt produktivitet og gir tilgang til alt av digitalt innhold. Vår sikkerhets- og beredskapsorganisasjon jobber døgnkontinuerlig med å trygge våre kunder, og vi tar et særlig samfunnsansvar for å skape trygghet for barn og unge på nett.

Vi har 3300 medarbeidere fordelt på rundt 20 kontorer i hele Norge. Vi er en del av Telenor Group, som har virksomhet i Norden og Asia. Hovedkontoret vårt ligger på Fornebu i Bærum. Les mer om Telenor Norge på www.telenor.no