Gå videre til innhold
Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen setter i gang 5G-testen. (Alle foto: Martin Fjellanger/Telenor)
Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen setter i gang 5G-testen. (Alle foto: Martin Fjellanger/Telenor)

Pressemelding -

​Her er første steg på veien mot 5G i Norge

(Fornebu, 20. mars 2017) Robot-kirurgi og selvkjørende biler er blant de tingene som blir en realitet med femte generasjons mobilnett (5G). Nå har Telenor for første gang testet 5G på norsk jord.

Mandag ble teknologien demonstrert på Fornebu for første gang i Norge i samarbeid med Huawei. Mobilprodusenten har gått sammen med Telenor om å teste og utvikle 5G før det blir klart til bruk i Norge rundt 2020. 

Både presse, Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen fikk med selvsyn se hva framtiden vil bringe innen digital mobil-infrastruktur samt -tjenester.

– 5G vil bli fundamentet for all digital kommunikasjon og er en fleksibel verktøykasse for digitalisering av samfunnet. Norge er et viktig testlaboratorium for å lykkes med ny teknologi, og med dagens test har vi tatt et viktig steg for å bygge den digitale framtiden i land hvor Telenor opererer, sier konsernsjef Sigve Brekke.

Flere nett i én løsning
Under testen fortalte Telenors kirurg Naeem Zahid hvordan en 5G-støttet robot kan redde liv med millimeterpresis kirurgi og stille diagnoser på pasienter på et blunk. For fiskerinæringen blir 5G en etterlengtet løsning for å øke bransjens lønnsomhet. Dette fordi avanserte sensorer og bildeanalyser kan overvåke hver enkelt fisk i merden og for eksempel hente ut fisk som er smittet av lus på et tidlig stadium. 

Konsernsjef Sigve Brekke, Ketil Solvik-Olsen og Berit Svendsen, konserndirektør for Telenor Skandinavia.

Samfunnsnyttige tjenester som ikke tidligere har vært mulig, vil bli en sentral del av både virksomheters og privatpersoners digitale liv.

– Telenor ser mange nye anvendelser som krever betydelig høyere hastigheter, lavere forsinkelser, og mer robusthet i mobilnettet enn 4G noen gang vil være i stand til å levere, sier Berit Svendsen, konserndirektør for Telenor Skandinavia.

I 5G innføres det som kalles «skivedelte» nett. Det betyr at det er mulig å tilby flere logiske nett tilpasset ulike brukergruppers behov for båndbredde, pålitelighet og systemforsinkelse over samme fysiske nett. 5G-teknolgien gir stor fleksibilitet i tjenestetilbudet og kan tilrettelegges for svært ulike kundebehov over én felles infrastruktur.

Noe å glede seg til
5G vil åpne opp for nye og til nå ukjente kundeopplevelser som blir mulig med ekstrem båndbredde og hastighet, i tillegg til lav systemforsinkelse (latency) og svært høy pålitelighet. 


Det er nettopp disse egenskapene som muliggjør at «alt» kan kobles opp til 5G, slik at hele hjemmet ditt og bilen din kan få smarte løsninger: Kjøleskapet ditt forteller deg at du er tom for melk, mens den førerløse smartbilen din kontinuerlig blir oppdatert på trafikkbildet og ledige parkeringsplasser. 

– Vi vil fortsette å analysere og utforske 5G-teknologien i detalj i 2017, både i laboratorium og ute i felten. Selv om det ennå er en stund til 2020, lover vi at nordmenn har noe å glede seg til, sier Svendsen.

5G-demo og pilotering
I dagens 5G-test viste Telenor i samarbeid med Huawei en ekstremt høy dataoverføring over radio, som sier mye om fremtidens mobilt bredbånd. Dette var første 5G-demo på veien mot 5G- standardisering og kommersiell lansering av 5G. 

– Det er slik at 5G på langt nær er standardisert, vi er i en tidlig fase, derfor ekstra stas at vi allerede nå kan demonstrere 5G. Hele mobilverdenen presser på for å få standardene på plass i regi av organisasjonen 3GPP, og Telenor er her en sentral spiller, vi er og skal være en drivende kraft innen 5G, sier Berit Svendsen.

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:
Anders Krokan, informasjonssjef i Telenor Norge
Tlf: 952 09 037, e-post: anders.krokan@telenor.com

Bjørn Amundsen, dekningsdirektør Telenor Norge
Tlf: 900 21 000, e-post: ba@telenor.com

Telenors kirurg og e-helse-ekspert Naeem Zahid.

Emner

Tags


Telenor Norge AS er landets største digitale tjenesteleverandør innenfor telekommunikasjon- og datatjenester. Vi jobber hver dag for å lede an digitaliseringen av Norge. Vi har 3900 medarbeidere fordelt på 24 kontorer i hele Norge, og vi er en del av Telenor Group, som har virksomhet i 13 land. Våre tjenester og produkter bidrar til økt produktivitet og gir tilgang til alt av digitalt innhold. Vår sikkerhets- og beredskapsorganisasjon jobber døgnkontinuerlig med å trygge våre kunder, og vi tar et særlig samfunnsansvar for å skape trygghet for barn og unge på nett. Hovedkontoret vårt ligger på Fornebu i Bærum. Les mer om Telenor Norge på www.telenor.no

Pressekontakt

Anders Krokan

Anders Krokan

Kommunikasjonssjef Områder: Mobil 952 09 037
Bjørn Amundsen

Bjørn Amundsen

Dekningsdirektør Områder: Mobildekning 900 21 000

Relatert materiale

Vår virksomhet

Telenor Norge AS er landets største leverandør av telekommunikasjon og digitale tjenester. Vår infrastruktur er grunnmuren i digitaliseringen av Norge med dekning og hastigheter i verdensklasse. Våre tjenester og produkter bidrar til økt produktivitet og gir tilgang til alt av digitalt innhold. Vår sikkerhets- og beredskapsorganisasjon jobber døgnkontinuerlig med å trygge våre kunder, og vi tar et særlig samfunnsansvar for å skape trygghet for barn og unge på nett.

Vi har 3300 medarbeidere fordelt på rundt 20 kontorer i hele Norge, og vi er en del av Telenor Group, som har virksomhet i ni land. Hovedkontoret vårt ligger på Fornebu i Bærum. Les mer om Telenor Norge på www.telenor.no