Gå videre til innhold
Foreldre tror ikke barna har erfaring med nakenbilder

Pressemelding -

Foreldre tror ikke barna har erfaring med nakenbilder

(Fornebu, 1. mars 2018) Tre av fire foreldre sier at barna deres hverken mottar, deler videre eller tar nakenbilder av seg selv. – En slik oppfatning kan føre til at barn ikke tør å be foreldre om hjelp med nakenbilder på avveie. Derfor setter vi nakenbilder på Foreldreskolens pensum, sier Berit Svendsen, administrerende direktør i Telenor Norge.

For tredje året på rad har Penetrace på vegne av Telenor Norge og Den digitale foreldreskolen (Foreldreskolen.no) gjennomført en nasjonal undersøkelse om foreldres handlinger og holdninger til egen og barns nettbruk. Årets undersøkelse har særlig fokusert på nakenbilder: Bare 3 prosent av foreldre sier at de vet at barna har mottatt, delt videre, eller tatt nakenbilder av seg selv. 

75 prosent sier at deres barn ikke har noen erfaringer med dette. Bare to av ti foreldre sier at de ikke vet.

Berit Svendsen og Telenor er opptatt av at foreldre må ha et våkent øye med barns mobilbruk. I disse dager lanseres den digitale foreldreskolen, som skal være til hjelp for foreldrene.

Nakenbilder på pensum
– Vår erfaring, etter å ha snakket med tusenvis av barn gjennom skoleturneen Bruk Hue, er at barn ikke snakker om nakenbilder på avveie fordi de tenker; «er jeg med på leken, må jeg tåle steken». Vi mener foreldre må ta inn over seg at nakenbilder ikke er uvanlig blant barn og unge. Men når bildene blir spredd, er det en stor krenkelse og tilnærmet krise for barna, med både psykiske og juridiske konsekvenser. Da trenger de hjelp. Derfor setter vi de vanskelige nakenbildene på pensum i Den digitale foreldreskolen, sier Svendsen.

I år som i fjor er hele Norges helsesøster, Tale Maria Krohn Engvik, alias Helsesista, hentet inn som ekspert i Foreldreskolen. Hun mener at foreldrene må våkne opp.

– Bare ved å være passiv mottaker av et nakenbilde får barna mye makt mellom hendene: Har man lov til å screene «dickpicks» og dele med bestekompisen? La ungene selv få mulighet til å tenke tanken at det ikke er så lurt, etter en god, grublende prat! Ved å snakke med barna kan foreldre også hjelpe de til å bygge selvtillit og motstandskraft til å stå imot presset om å dele nudes. Men forsøk samtidig å la være å legge fasiten på bordet om at man aldri må sende slike bilder, husk å si at alle kan gjøre feil. Barna må få vite at de kan komme til deg for støtte uansett, forteller Helsesista.

Tale Maria Krohn Engvik, alias Helsesista, hentet inn som ekspert i Foreldreskolen.

Føler skam
Også Hans Marius Tessem, leder i organisasjonen Slettmeg.no, er en av årets lærere og eksperter. Han har lang erfaring med å hjelpe de som opplever krenkelser på nett.

– Barn og unge spør ikke om hjelp fordi de føler skam, og de er redde for at foreldre skal dra i gang et stort apparat. Men nakenbilder sprer seg som sykdommer, så det er veldig viktig for barn å få hjelp tidlig, både hos foreldre, politi og hos oss i Slettmeg.no. Foreldrene må bygge tillit i fredstid. Da tørr barna å komme til de i kriser, sier Tessem.

Vet ikke hvor barna er
I undersøkelsen sier 9 av 10 foreldre at de snakker med barna om deres digitale utfordringer ukentlig eller månedlig. Over halvparten av foreldre oppgir at de også kommuniserer med sine barn via Snapchat. Samtidig sier 1 av 3 foreldre at de ikke kommuniserer med sine barn via sosiale medier. Hele 6 av 10 foreldre svarer at de ikke vet hvilke plattformer barna deres er på.

– Foreldre har ansvar for å holde tritt med barnas ferdigheter og ha noenlunde oversikt over hva de foretar seg på nett. På foreldreskolen.no, vår nettskole av og med barn, kan foreldre bli inspirert til å engasjere seg mer i barnas digitale liv. Men den virkelige læringen skjer i den daglige dialogen mellom foreldre og barn. Barna er ofte bedre eksperter på sosiale medier enn oss voksne, men det er bare foreldre som kan være foreldre, avslutter Berit Svendsen.

Fakta fra undersøkelsen:

  • 3 prosent av foreldre sier at de vet at barna har mottatt, delt videre, eller tatt nakenbilder av seg selv.
  • 75 prosent av foreldre sier at deres barn ikke har mottatt, delt videre, eller tatt nakenbilder av seg selv.
  • 2 av 10 foreldre sier at de ikke vet om barna har mottatt, delt videre, eller tatt nakenbilder av seg selv.
  • 9 av 10 foreldre sier de snakker med barna om deres digitale utfordringer ukentlig eller månedlig.
  • Over halvparten av foreldre at de kommuniserer med sine barn via Snapchat.
  • 1 av 3 foreldre at de ikke kommuniserer med sine barn via sosiale medier.
  • 6 av 10 foreldre at de ikke vet hvilke plattformer barna deres er på.

Gjennomført blant foreldre med barn i alderen 10-15 år. Utvalget er hentet fra hele Norge og er representativt for gruppen. N= 1001 foreldre.

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:

Ana Brodtkorb, leder for samfunnsansvar i Telenor Norge
Tlf: 902 09 832, e-post: ana.brodtkorb@telenor.com

Caroline Lunde, informasjonssjef i Telenor Norge
Tlf: 971 55 855, e-post: caroline.lunde@telenor.com eller ring pressetlf. på 800 80 900
Besøk også vårt nyhetsrom og følg oss på Twitter @TelenorN_presse

Emner

Kategorier


Telenor Norge AS er landets største leverandør av telekommunikasjon og digitale tjenester. Vår infrastruktur er grunnmuren i digitaliseringen av Norge med dekning og hastigheter i verdensklassen. Våre tjenester og produkter bidrar til økt produktivitet og gir tilgang til alt av digitalt innhold. Vår sikkerhets- og beredskapsorganisasjon jobber døgnkontinuerlig med å trygge våre kunder, og vi tar et særlig samfunnsansvar for å skape trygghet for barn og unge på nett.

Vi har 3400 medarbeidere fordelt på 23 kontorer i hele Norge, og vi er en del av Telenor Group, som har virksomhet i 12 land. Hovedkontoret vårt ligger på Fornebu i Bærum.

Les mer om Telenor Norge på www.telenor.no

Vår virksomhet

Telenor Norge AS er landets største leverandør av telekommunikasjon og digitale tjenester. Vår infrastruktur er grunnmuren i digitaliseringen av Norge med dekning og hastigheter i verdensklasse. Våre tjenester og produkter bidrar til økt produktivitet og gir tilgang til alt av digitalt innhold. Vår sikkerhets- og beredskapsorganisasjon jobber døgnkontinuerlig med å trygge våre kunder, og vi tar et særlig samfunnsansvar for å skape trygghet for barn og unge på nett.

Vi har 3300 medarbeidere fordelt på rundt 20 kontorer i hele Norge. Vi er en del av Telenor Group, som har virksomhet i Norden og Asia. Hovedkontoret vårt ligger på Fornebu i Bærum. Les mer om Telenor Norge på www.telenor.no