Gå videre til innhold
Først med tingenes eget internett

Pressemelding -

Først med tingenes eget internett

(Trondheim/Fornebu, 5. oktober 2016) Telenor og Q-Free blir først i Norge til å ta i bruk den nye kommunikasjonsteknologien «Narrow-band Internet of Things». Selskapene lanserer pilot på smart parkering i Trondheim. Dette er første skritt på veien mot et fullskala kommersielt nett for tingenes internett i Norge.

Narrowband Internet of Things (NB-IoT) er en ny kommunikasjonsteknologi som benytter det eksisterende 4G-nettet, er svært energieffektivt, har høy sikkerhet og god rekkevidde. Teknologien åpner muligheten for at millioner av hverdagslige ting som søppelkasser, strømmålere og brannalarmer kan knyttes til internett.

Først ut er et sett med smarte parkeringsplasser som tilhører Statens Vegvesen på pendlerparkeringen ved Ranheim fabrikker på innfartsveien mot Trondheim by. Teknologien vil også testes ved Q-Free sitt hovedkontor i Trondheim og ved Telenors hovedkontor på Fornebu.

Se video - slik fungerer den nye teknologien:

Et stort skritt på veien mot smarte byer
– Det blir utrolig spennende å se hvordan trafikken kan styres ved hjelp av god informasjon om hvor det er ledige parkeringsplasser. Nå slipper vi endelig frustrasjon og tapt tid på leting etter en ledig parkeringsplass. Vi har høye forventninger til denne piloten, som vil bringe oss et stort steg nærmere vår visjon om smarte byer og tingenes internett, sier Ove Fredheim, direktør for bedriftsmarkedet i Telenor Norge.

Piloten starter opp i januar 2017 og vil teste ut hvordan smarte sensorer kan fortelle deg hvor det er ledig parkering og etter hvert gjøre det mulig å reservere parkeringsplass via mobilen, få sanntidsinformasjon om når en plass blir ledig og eventuelt bli guidet til andre parkeringer dersom det er fullt.

Anders Hagen er forskningsdirektør i Q-Free.

Høy sikkerhet, lav kost
– Vi er svært glade for å være så tidlig ute med å teste ut hvordan våre smarte parkeringssensorer vil kommunisere direkte via Telenors 4G-basestasjoner, sier Anders Hagen, forskningsdirektør i Q-Free.

– Gjennom denne piloten kan vi få bevist at kostnadene som trengs for å lykkes med smarte parkeringer blir betydelig redusert og vi vil være et stort skritt på veien mot å realisere innovative, trygge og miljøvennlige løsninger for transportsektoren, sier Hagen. 

Nettverks- og telekomselskapet Huawei og teknologiselskapet u-blox er med på piloten som skal teste ut den nye standarden NB-IoT, som Huawei har vært en av pådriverne for å få på plass. NB-IoT kjennetegnes av effektive kommunikasjonssignaler, og rimelige sensorer med svært lang batterilevetid, som blant annet gjør det mulig å grave ned sensorer på samtlige parkeringsplasser.

Telenor og Q-Free vil som de første i Norge ta i bruk den nye kommunikasjonsteknologien «Narrow-band Internet of Things» (NB-IoT). 

Det meste kan kobles til nett
– Rimelige energieffektive sensorer og ny kommunikasjonsteknologi over 4G-nettet muliggjør sikker kommunikasjon fra bygg, kjellere, under asfalt, på toppen av fjell eller hvor du skulle finne et behov. Vi er svært spente på resultatene av denne piloten, og ambisjonen er å rulle ut et landsdekkende nett for tingenes internett, sier Fredheim.

Under smartbykonferansen Nordic Edge Expo i Stavanger denne uken vil Fredheim fortelle om de store muligheter tingenes internett og NB-IoT vil kunne gi det norske samfunnet. Han mener det er gjort betydelig innovasjon på maskin-til-maskin-teknologien (M2M) som vil gi effektivisering innen transport og logistikk med store miljøgevinster.

Startskuddet for et landsdekkende nett
– Parkeringsløsninger er starten, og planen er å senke sensorene i bakken over nyttår og bruke perioden frem til mars til å høste erfaringer. Deretter vil vi gå i gang med å planlegge utrullingen av et landsdekkende nett, sier Fredheim.

Ove Fredheim, direktør for bedriftsmarkedet i Telenor Norge.

En av de største utfordringene knyttet til smartsamfunnet og oppkobling av ting til internett, er pris og nettverk.

– Behovet for ulike infrastrukturløsninger tilpasset ulike teknologier er en av hovedutfordringene smart-by-konsepter sliter med i dag. Dette fører til svært høye investerings- og driftskostnader, samt muligheter for frekvenskonflikter. Denne nye standarden gjør at vi endelig kan ta i bruk eksisterende infrastruktur og komme i gang for fullt, sier Hagen.

Fakta om Narrowband Internet of Things
• NB IoT er en ny kommunikasjonsteknologi som gjør det mulig for «ting» å kommunisere via det eksisterende 4G-nettet.
• NB-IoT er designet for å knytte objekter til internett som er på vanskelig tilgjengelige steder og som tidligere har vært for dyre å koble til internett.
• NB-IoT vil med gjenbruk av 4G-infrastruktur gi sikker og kosteffektiv kommunikasjon for tingenes internett.
• Sensorene som benyttes er også rimelige i produksjon og har lang batterilevetid, på omtrent 10 år.
• Dette vil gjøre det mulig å koble «ting» til internett hvor det tidligere ikke har vært lønnsomt.
• NB-IoT ble ferdigstilt som en global industristandard i juni 2016 og er en teknologi som blir en viktig byggestein for 5G.

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:
Kristine Meek, kommunikasjonssjef i Telenor Norge
Tlf: 918 85 405, e-post: kristine.meek@telenor.com

Anders Hagen, forskningsdirektør i Q-Free
Tlf: 994 000 80, e-post: anders.hagen@q-free.com

Emner

Kategorier


Telenor Norge AS er landets største leverandør av tele- og datatjenester. Via vårt mobilnett og fastnett leverer vi tjenester innen telefoni, bredbånd og kabel-tv til privat- og bedriftskunder over hele landet. Vi selger også tjenester til andre telekom-operatører. Vi har 4000 medarbeidere fordelt på 30 arbeidssteder rundt om i Norge, inkludert Svalbard. Hovedkontoret vårt ligger på Fornebu i Bærum. Les mer om Telenor Norge på www.telenor.no

Vår virksomhet

Telenor Norge AS er landets største leverandør av telekommunikasjon og digitale tjenester. Vår infrastruktur er grunnmuren i digitaliseringen av Norge med dekning og hastigheter i verdensklasse. Våre tjenester og produkter bidrar til økt produktivitet og gir tilgang til alt av digitalt innhold. Vår sikkerhets- og beredskapsorganisasjon jobber døgnkontinuerlig med å trygge våre kunder, og vi tar et særlig samfunnsansvar for å skape trygghet for barn og unge på nett.

Vi har 3300 medarbeidere fordelt på rundt 20 kontorer i hele Norge. Vi er en del av Telenor Group, som har virksomhet i Norden og Asia. Hovedkontoret vårt ligger på Fornebu i Bærum. Les mer om Telenor Norge på www.telenor.no