Gå videre til innhold

Pressemelding -

Denne eposten er ikke fra Telenor

(Fornebu, 8. februar 2017) I morgentimene tirsdag ble Telenors sikkerhetssenter varslet om at det har blitt sendt ut store mengder eposter som urettmessig utgav seg for å være epostfakturaer fra Telenor. Vi anbefaler alle som har mottatt en slik epost, om å slette den.

Telenor har et eget fagmiljø med eksperter på å håndtere digitale svindelforsøk, og vi fikk raskt iverksatt tiltak for å hindre at noen av mottakerne skulle få negative konsekvenser, blant annet ved ta ned sidene som leder til den skadelige programvaren.

Dessverre er det ofte at svindelaktører bruker store og kjente merkevarer når de forsøker å svindle nordmenn. De forsøker med andre ord å misbruke den tilliten som er mellom en kunde og en leverandør, ofte for å få deg til å dele informasjon (eks kredittkortinformasjon) eller å lure deg til å laste ned skadevare.

Sikkerhetsmiljøet fikk iverksatt tiltak, og varslet kunder tidlig tirsdag morgen. Ved en nærmere undersøkelse av eposten, oppdaget sikkerhetsekspertene at dersom du klikker deg gjennom flere steg og laster ned en programvare – vil dette ta dataene på PCen din som gissel. Dette er en svindelmetode som er kjent som utpressingsprogramvare eller «ransomeware». Det vil si at den kriminelle svindelaktøren lurer deg til å laste ned skadevare som krypterer eller «fryser» innholdet på PCen din.

Dine bilder, dokumenter og filer blir gjort uleselig for deg, frem til du betaler svindelaktøren et visst beløp. Vi anbefaler ikke å betale de. Dette er kriminelle aktører som utfører kriminelle handlinger og det er ingen garanti for at de holder det de lover.

Slik ser skjermen din ut, hvis du laster ned utpressingsprogramvaren.

Telenors svindeleksperter anbefaler følgende for å unngå å bli utsatt for slike svindler:

  1. Vær alltid årvåken når du leser epostene dine. Det er som regel alltid noe som skiller de ekte epostene fra de falske. Typisk er det skrivefeil, språk og ikke minst avsenderidentiteten. Hold musepekeren over avsenderens navn så ser du hvilken avsender som egentlig ligger bak.
  1. Hold PC-en oppdatert med de nyeste feilrettingene.
  2. Ta sikkerhetskopier. Så lenge du har en annen kopi lagret en annen sted så har de som forsøker å presse deg for penger for ditt eget innhold , lite makt og du kan gjenopprette dine data fra andre kilder.
  3. Vær forsiktig med gratis programvare, og hvor du laster den ned fra.
  4. Vær skeptisk til virusvarsler som ikke stammer fra antivirusprogrammet ditt.
  5. Tenk deg om før du åpner vedlegg. Vær mistenksom hvis de er pakket ned og spesielt om det er gjort flere ganger.
  6. Bruk et godt sikkerhetsprogram med brannvegg og spamfilter.

Emner

Kategorier


Telenor Norge AS er landets største leverandør av tele- og datatjenester. Via vårt mobilnett og fastnett leverer vi tjenester innen telefoni, bredbånd og kabel-tv til privat- og bedriftskunder over hele landet. Vi selger også tjenester til andre telekom-operatører. Vi har 4000 medarbeidere fordelt på 30 arbeidssteder rundt om i Norge, inkludert Svalbard. Hovedkontoret vårt ligger på Fornebu i Bærum. Les mer om Telenor Norge på www.telenor.no

Kontakter

Pressetelefon

Pressetelefon

Pressetelefon til bruk for journalister 800 80 900

Relatert innhold

Vår virksomhet

Telenor Norge AS er landets største leverandør av telekommunikasjon og digitale tjenester. Vår infrastruktur er grunnmuren i digitaliseringen av Norge med dekning og hastigheter i verdensklasse. Våre tjenester og produkter bidrar til økt produktivitet og gir tilgang til alt av digitalt innhold. Vår sikkerhets- og beredskapsorganisasjon jobber døgnkontinuerlig med å trygge våre kunder, og vi tar et særlig samfunnsansvar for å skape trygghet for barn og unge på nett.

Vi har 3300 medarbeidere fordelt på rundt 20 kontorer i hele Norge. Vi er en del av Telenor Group, som har virksomhet i Norden og Asia. Hovedkontoret vårt ligger på Fornebu i Bærum. Les mer om Telenor Norge på www.telenor.no