Gå videre til innhold

Pressemelding -

Bredbåndsbarometeret: Fra et hemmelig sted får du se juleklassikerne lynkjapt

(Fornebu, 21. desember 2016) Kortreist er nøkkelordet når Telenor legger til rette for strømming av tv-serier og film i bredbåndsnettet. Hele Netflix-universet er plassert i Oslo. Derfor går det knirkefritt å se seriefavorittene i 4K-kvalitet.

Vi snakker ikke om Netflix-kontorer, men selve innholdet på tjenesten. Trygt lagret på servere på to forskjellige (og hemmelige) steder i Oslo-området, ligger nye og populære serier som «Narcos 2», «Stranger Things», «The Crown» og «Daredevil».

Juleklassikere som «Hjemme Alene»-filmene er også tilgjengelig hos Netflix, mens «Frikjent» sesong 1 og 2 ligger hos TV 2 Sumo. Snøfall er veldig populært, og mange kommer til å bruke romjulen på å se alle episodene på NRKs streamingtjeneste.

– Uten denne teknologien ville innholdet fortsatt kommet fram til kundene, men det ville hatt lavere kvalitet til en mye høyere kostnad, sier Birgit Bjørnsen, leder for bredbånd og TV i Telenor Norge.

At video-strømmingen flyter fint når du ser på dine favoritter, er nemlig ikke noen selvfølge. Bak kulissene ligger det mye avansert teknologi, som altså ligger nærmere enn du skulle tro.

Se video fra Telenors hemmelige serverrom:

– Begrepet «kortreist» er definitivt også relevant for innhold på internett. Dersom filmene og seriene skulle reist hele veien fra California til Norge når du ser Netflix, ville ikke «varen» du kjøper vært like fersk. Plasseringen nærme kundene er med å sikre kvalitet og en god seeropplevelse, sier Bjørnsen.

Cache is king
Teknologien hun snakker om kalles caching, eller mellomlagring på godt norsk. Dette betyr at nettinnhold som bilder og video fysisk blir lagret nærmere deg enn der originalinnholdet opprinnelig stammer fra.

– Måten internett er bygd opp på i dag er prinsipielt ganske lik slik det så ut for ti år siden. Samtidig har det skjedd store endringer i hva som blir sendt over nettet, og spesielt inntoget av de mange tjenestene som strømmer video, sier Bjørnsen. 

– De mange strømme-tjenestene ville vært mindre tilgjengelige og ustabile etter dagens standard om vi ikke hadde hatt cache-teknologi og CDN-tjenester.

En CDN-tjeneste, kort for Content Delivery Network, er en teknologi som mellomlagrer innholdet til sine kunder på servere rundt om i verden, slik at det kan leveres kjappere og mer effektivt til sluttbrukeren. Telenor har sin egen CDN-plattform for egne tjenester og som andre aktører kan benytte.


Birgit Bjørnsen er leder for bredbånd og tv i Telenor Norge.

Enorm økning over natta
Da Netflix lanserte i Norge i 2012, kom trafikken inn til Telenors nett via flere aktører på det store cyberspace. Det medførte at videokvaliteten var lavere enn i dag, og både Netflix og Telenor måtte bruke unødvendig mye ressurser på å få levert innholdet til flere tusen norske hjem.

I mars 2014 skjedde det imidlertid noe, da en lang rekke servere med Netflix som avsender ble satt opp på to ulike steder i Oslo. Første søndagen etter at disse serverne ble slått på, økte Netflix-trafikken med utrolige 50 prosent.
Serverne er oppdaterte til enhver tid og rommer absolutt alt innholdet som er tilgjengelig for norske Netflix-abonnenter på oppsettet i Oslo.

Bygget egen tjeneste
Bjørnsen understreker viktigheten av at det nå eksisterer en slik avspilling av Netflix’ videoer sentralt i Telenors nett til kundene, uten at det må gå via andre ledd.

– Netflix valgte å bygge sin egen CDN-plattform, slik at de kunne komme nærmere kundene, med færrest mulige flaskehalser. Det gir også Netflix oversikt og innsikt i trafikkflyten, forklarer Bjørnsen.

Svært høy Netflix-trafikk
At det er mange som får glede av denne teknologien, er det ifølge tallene for Netflix-bruk i Telenors nett liten tvil om.

– Netflix-trafikken utgjør på det meste rundt 23 prosent av all trafikk i Telenors landsdekkende bredbåndsnett. 70 prosent av all trafikken i nettet utgjør video, avslutter Bjørnsen.

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:
Tormod Sandstø, informasjonssjef i Telenor Norge
Tlf: 909 43 215, e-post: tormod.sandsto@telenor.com

Emner

Kategorier


Telenor Norge AS er landets største leverandør av tele- og datatjenester. Via vårt mobilnett og fastnett leverer vi tjenester innen telefoni, bredbånd og kabel-tv til privat- og bedriftskunder over hele landet. Vi selger også tjenester til andre telekom-operatører. Vi har 4000 medarbeidere fordelt på 30 arbeidssteder rundt om i Norge, inkludert Svalbard. Hovedkontoret vårt ligger på Fornebu i Bærum. Les mer om Telenor Norge på www.telenor.no

Vår virksomhet

Telenor Norge AS er landets største leverandør av telekommunikasjon og digitale tjenester. Vår infrastruktur er grunnmuren i digitaliseringen av Norge med dekning og hastigheter i verdensklasse. Våre tjenester og produkter bidrar til økt produktivitet og gir tilgang til alt av digitalt innhold. Vår sikkerhets- og beredskapsorganisasjon jobber døgnkontinuerlig med å trygge våre kunder, og vi tar et særlig samfunnsansvar for å skape trygghet for barn og unge på nett.

Vi har 3300 medarbeidere fordelt på rundt 20 kontorer i hele Norge. Vi er en del av Telenor Group, som har virksomhet i Norden og Asia. Hovedkontoret vårt ligger på Fornebu i Bærum. Les mer om Telenor Norge på www.telenor.no