Gå videre til innhold
9 av 10 barn har smarttelefon: – Ta mobilpraten med barna

Pressemelding -

9 av 10 barn har smarttelefon: – Ta mobilpraten med barna

(Fornebu, 12. august 2021) Tall fra Telenor viser at enkelte barn får sin første mobil allerede når de er 5-6 år gamle. Innen de har fylt 10 år, har hele 90 prosent egen mobiltelefon. Da er det greit med et verktøy som gjør det lekende lett med sunt mobilvett.

– Det er ikke opplagt for de minste å forstå hvordan de skal forholde seg til alt som foregår i mobiltelefonens verden. Det er heller ingen enkel oppgave for foreldre å skulle forklare dem om farer som lurer, eller hvordan en skal oppføre seg i de ulike situasjonene man befinner seg i når man navigerer rundt i forskjellige apper og fora. Å kommunisere med venner og ukjente gjennom digitale kanaler er en utfordring selv for den rutinerte mobilbruker, sier mobildirektør i Telenor Norge, Ric Brown.

Mange timer i den digitale verden
Gjennom mobiltelefonen får barn og unge tilgang til et enormt digitalt univers. Tall fra Ipsos’ årlige barn- og ungdomsundersøkelse viser at 41 prosent av barn og unge beskriver seg som en «skikkelig gamer». I tillegg kommer det frem at 53 prosent av barn og unge sier de er «en ivrig bruker av sosiale medier». Med andre ord tilbringes det mange timer i den digitale verden fra ung alder.

– Gjennom gaming og sosiale medier kommuniserer barn og unge med både venner og ukjente mennesker over internett. Da er det viktig at de ikke bare forstår hvilke fallgruver man kan havne i, men også at de vet hvordan man selv bør oppføre seg mot andre for å skape gode relasjoner og tryggere rammer, sier leder for samfunnsansvar og bærekraft i Telenor Norge, Ana Brodtkorb.

Ana Brodtkorb, leder for samfunnsansvar og bærekraft i Telenor Norge.

Foreldre er bekymret

Telenor har nå lansert Mobilmerket, som er et interaktivt kurs som barnet kan gjennomføre for å bli bedre rustet til å eie sin egen mobil. Mobilmerket er utviklet i samarbeid med Røde Kors sitt samtaletilbud for barn og unge, Kors på halsen. Kurset er ment å bidra til at foreldre kan føle seg tryggere på hvordan barnet håndterer utfordringer de møter gjennom sin mobilbruk. Tall fra Ipsos-undersøkelsen, viser nemlig at hele 86 prosent av småbarnsforeldre er bekymret for å la barnet få bruke internett- og mobiltelefon.

– For mange foreldre er det vanskelig å finne en balanse mellom å ha kontroll over hva barnet gjør på mobilen, og det å la barnet ha et privatliv. Forhåpentligvis kan Mobilmerket bidra til at det føles litt mindre problematisk, sier Ric Brown.

Ana Brodtkorb kommer med en oppfordring:

– Gjennomfør gjerne testene sammen med barnet, og snakk om det som oppstår underveis. Mobilmerket er ment som et verktøy for veiledning og hjelp, men vil ikke kunne erstatte verdien av å etablere en god dialog med barnet om mobilvett, sier hun.

Nelli Kongshaug, leder av Kors på Halsen, kommer med følgende tips for å gjøre barns møte med mobiltelefonens verden til en positiv opplevelse:

● Vær til stede

– Vær like interessert i livet deres på mobilen som du er i andre aktiviteter i livet deres, det være seg på sidelinja ved fotballbanen eller skoleoppsetningen. Mye av livet deres foregår tross alt på mobilen – og det er ikke bare negativt, men viktige sosiale arenaer.

● Sett deg litt inn i appene og innstillingene

– De fleste sosiale medier har en 13-årsgrense, men så har du kanskje hjulpet barna med å lage kontoen da de var ni eller ti år. Når barnet da først blir 13, så er de teknisk sett 17 eller 18 år i appen, og innholdet justeres deretter. Derfor er det også greit å gjøre seg litt kjent med hvordan appene fungerer: Sikkerhetsinnstillinger, og generelt hvilke muligheter som appen gir.

● Snakk om kildekritikk

– Snakk om hva influenserne legger ut og hvorfor, bevisstgjør barna på at det ikke alltid er meningene til influenseren som kommer fram, men ofte har å gjøre med produkter eller jobber de har påtatt seg.

● Vis forståelse

– Ikke lag tiltak bak ryggen på barna. Involver dem i den prosessen, still spørsmål: Hvordan tenker du at vi bør løse dette? Skal jeg gjøre dette, eller vil du gjøre det selv? Medvirkning skaper tillit, de føler seg inkludert. Det er jo ofte det barna er mest redd for: Når jeg sier dette til mamma, sier hun det til læreren og så skjer det en hel masse tiltak jeg ikke får vite om.

– Det øker også sjansen for at barnet vil søke støtte og snakke med deg hvis det skjer noe ubehagelig.

Dette er Mobilmerket

  • Mobilmerket er en leken øvelse laget for at barn kan lære mer om mobilbruk og bevisstgjøres på å ta smarte valg – enten de allerede har eller ønsker seg egen mobil.
  • Testen inneholder en rekke spørsmål knyttet til vettig mobilbruk, og skal kartlegge hvorvidt et barn er moden nok til å benytte egen mobil.
  • Mobilmerket er utviklet av Telenor i samarbeid med Røde Kors sin samtaletjeneste, Kors på Halsen

Dette er Trygg Start

  • Trygg Start er et nytt abonnement skreddersydd for barn som skal få sin første mobil. Aldergrense er 13 år.
  • Abonnementet inkluderer 400 MB for 99 kr per måned. Trygg Start inkluderer Mobilmerket, Sikker Bruk, Nettslett, Nettvern, Datakontroll samt mulighet for ekstra data med Familiebonus.
  • Mobilmerket: Mobilmerket er en leken øvelse laget for at barn kan lære mer om mobilbruk og bevisstgjøres på å ta smarte valg – enten de allerede har eller ønsker seg egen mobil.
  • Sikker Bruk gjør mobilbruken tryggere for barna ved å sperre for uønsket bruk som SMS-tjenester, 820-nummer og utlandssamtaler. Sikker Bruk koster ingenting og er automatisk inkludert i Trygg Start
  • Nettslett er en tjeneste som gir deg advokatbistand hvis du blir utsatt for netthets, eller opplever at privat innhold kommer på avveie. Tjenesten er utviklet i samarbeid med HELP forsikring og gir deg tilgang til et støtteapparat – en dedikert advokat og kontaktperson, som hjelper deg i en vanskelig situasjon.
  • Nettvern er et Telenor-filter som forhindre deg fra å gå inn på nettsider som inneholder virus, svindelforsøk eller skadelig programvare. I stedet for å bli sendt til en potensielt farlig nettside, får du en beskjed fra Telenor om at du er i ferd med å åpne en usikker nettside
  • Datakontroll sørger for full stopp på bruk av data når du har brukt opp inkludert mengde, og gjelder i Norge og EU/EØS.
  • Familiebonus: Samler du minst 2 private mobilabonnement eller 1 privat mobilabonnement og ytterligere 2 Telenor-produkter, får du Familiebonus. Du får 1 GB per produkt. All bonusdata samles i en felles pott, og inkluderer data roll-over. Familien bestemmer selv hvordan dataen skal fordeles. På den måten kan de som trenger mer data få det, og de som føler de ikke trenger mer, kan bidra til at andre får det.

Om Ipsos sin årlige barn- og ungdomsundersøkelse

  • Målgruppe: Barn og ungdom 8-19 år
  • Tidsperiode: 15. februar – 4. mars 2021
  • Utvalg/befolkning: 848 intervju 8-19 år
  • Resultatene må tolkes innenfor feilmarginer på 1.5-3.5 prosentpoeng for totalresultatet

Emner

Kategorier


Telenor Norge AS er landets største leverandør av telekommunikasjon og digitale tjenester. Vår infrastruktur er grunnmuren i digitaliseringen av Norge med dekning og hastigheter i verdensklasse. Våre tjenester og produkter bidrar til økt produktivitet og gir tilgang til alt av digitalt innhold. Vår sikkerhets- og beredskapsorganisasjon jobber døgnkontinuerlig med å trygge våre kunder, og vi tar et særlig samfunnsansvar for å skape trygghet for barn og unge på nett.

Vi har 3300 medarbeidere fordelt på rundt 20 kontorer i hele Norge, og vi er en del av Telenor Group, som har virksomhet i ni land. Hovedkontoret vårt ligger på Fornebu i Bærum.

Les mer om Telenor Norge på www.telenor.no

Kontakter

Anders Krokan

Anders Krokan

Pressesjef 952 09 037

Vår virksomhet

Telenor Norge AS er landets største leverandør av telekommunikasjon og digitale tjenester. Vår infrastruktur er grunnmuren i digitaliseringen av Norge med dekning og hastigheter i verdensklasse. Våre tjenester og produkter bidrar til økt produktivitet og gir tilgang til alt av digitalt innhold. Vår sikkerhets- og beredskapsorganisasjon jobber døgnkontinuerlig med å trygge våre kunder, og vi tar et særlig samfunnsansvar for å skape trygghet for barn og unge på nett.

Vi har 3300 medarbeidere fordelt på rundt 20 kontorer i hele Norge. Vi er en del av Telenor Group, som har virksomhet i Norden og Asia. Hovedkontoret vårt ligger på Fornebu i Bærum. Les mer om Telenor Norge på www.telenor.no