Gå videre til innhold
Slik finner vi kjærligheten i sosiale medier

Nyhet -

Slik finner vi kjærligheten i sosiale medier

(Fornebu, 19. februar 2015) Med lett tilgang til sosiale medier via smarttelefoner og nettbrett har det aldri vært så enkelt å flørte – på godt og vondt, viser en studie utført av Telenor Research.

– Terskelen for å ta kontakt med noen man har lyst å bli kjent med er blitt veldig lav, forteller seniorforsker Wenche Nag i Telenor Research. Ifølge hennes funn er måten vi forholder oss til hverandre på blitt påvirket av at «alle» bruker sosiale medier.

– Samtidig kan det virke som at terskelen for å lande i et forhold og stole på at kjæresten har gjort det samme, er høyere, forklarer hun.

Trigger sjalusi
Nag har i en årrekke forsket på hvordan kommunikasjonsvaner endrer seg med smarttelefoner. I en fersk studie har hun dybdeintervjuet nordmenn i alderen 18-27 år om hvordan de bruker digital kommunikasjon, spesielt i kjærlighetslivet.

– De laster opp bilder, trykker «liker» på Facebook og Instagram og legger til nye venner. Men de skriver ikke så mye der, sier Nag.

Studien avdekker at de unge er spesielt varsomme med hvordan de nærmer seg en de er interessert i.

– De skriver i alle fall ikke i offentlighet til en de holder på å sjekke ut eller opp. Da er det private kanaler som Messenger, Snapchat og etter hvert kanskje SMS som gjelder, sier Nag.

For dem som allerede er i et forhold, kan sosiale medier gi andre utfordringer.

– Det sosiale er blitt veldig gjennomsiktig. Man kan observere hverandres liker-klikk, kommentarer, nye venner på Facebook og nye følgere på Instagram. Det gir et innblikk som før ikke var mulig. Det trigger noen ganger usikkerhet og sjalusi. Alle vet at det finnes grønt gress på alle kanter, og gjerdet er ikke så høyt - kanskje bare noen tastetrykk unna på smarttelefonen, forklarer Nag.

Vanskeligere å velge
Nag mener det er særlig én stor forskjell på kjærlighetslivet før og etter de sosiale mediene.

– Helt klart de lave tersklene for å signalisere interesse og å ta kontakt. Jeg tror det gjør det vanskeligere å velge for dem som er single, og vanskeligere å føle seg trygg for den som er i et forhold, sier Nag, og fortsetter:

– Frihet og trygghet er en balanseøvelse i det moderne kjærlighetslivet. Akkurat nå tror jeg vi er nærmere frihet enn trygghet. Samtidig snakket deltakerne i studien også om hvordan bruk av kommunikasjonskanaler noen ganger bekreftet og befestet kjæresteforhold. Det lover fortsatt godt for kjærligheten.

Ti trinn for å finne en partner
Hvordan foregår egentlig kontakten mellom to som har et godt øye til hverandre - helt fra de møtes og til de kanskje flytter sammen eller gifter seg? Nag illustrerer trinnvis en typisk ferd gjennom det digitale kjærlighetslandskapet:

1: Man møtes på fest, skole, jobb eller på Tinder.
2:
Bakgrunnssjekk på Facebook og Instagram.
3:
Legg til vedkommende som venn og følg ham/henne på Instagram.
4:
Lik et bilde – ikke mange og ikke noen som er gamle – da kan du oppfattes som «stalker»! Vent for å se om du får noen liker-klikk tilbake.
5:
Du får ingen liker-klikk tilbake. Råd: Gi opp eller avvent.
Du får liker-klikk tilbake. Råd: Følg opp med et «hei» på chatten på Facebook (Ikke veggen der alle kan se), eller send en snapchat av deg sammen med venner som har det kult. Hold litt igjen både på hvor ofte du sender noe og hvor mange smileys du legger inn. Avpass rytmen til den andre part.
6:
Sørg for å møtes!
7:
Be om telefonnummeret og legg til SMS og vanlig ringing i kommunikasjonsmiksen.
8:
Legg ut bilder av dere sammen på Instagram eller Facebook – dette er en innertier, spesielt om du er gutt!
9:
Nå begynner det å bli skikkelig seriøst. Legg ut «wefies» (dobbelselfie» av dere) på Facebook. «Facebook official» – ikke dette like viktig for alle, men viktigere om man ikke bor i samme by, men et «bevis» på at man er sammen. Husk å slette Tinder-kontoen. Den skulle det ikke lenger være behov for når du er i et forpliktende forhold.
10:
Plutselig bor dere sammen. Facebook, Instagram og Snapchat dabber noe av og brukes mindre kjærestene i mellom – man går herfra mer over til å bruke SMS og ringing.

På det siste stadiet kan det oppstå sjalusi på grunn av kontakt man har med andre på Facebook, Instagram og Snapchat.

– Det er lett å bli sjalu når man ser at kjæresten har trykket «liker» på bilder av en attraktiv kollega eller ler hjertelig av en snap man ikke vet hvem er fra. Denne usikkerheten tror jeg mange kjærestepar og samboere i dag må finne en måte å leve med, sier Nag, som også har laget en oversikt over hva man bør unngå:

Fem tabber
• Ikke vis at du har snoket i gamle bilder og lignende.
• Ikke send selfies på Snapchat i tidlig flørtefase.
• Ikke flørt på Facebook-veggen, for da kan alle se det.
• Ikke bruk masse blunkefjes i en tidlig fase.
• Og for de nyforelskede: ikke teppebomb hverandres Facebook-vegger med kjærlighetserklæringer. Det er ikke gitt at alle de andre Facebook-vennene synes det er like søtt å få det i nyhetsfeeden sin til stadighet.

Tinder tar ikke over
Sjekkeapper som Tinder. Tar de mer og mer over?

– Jeg ser ingen tendenser til at Tinder kommer til å overta for å finne kjæresten på skolen, festen eller jobben. Men det virker som det er blitt mer akseptert å kunne finne kjæresten sin på nettet sammenlignet med hvordan det var for foreldregenerasjonen. Tinder er en dating-arena, men det virker som den kan eksistere side om side med andre arenaer.

Kronikk: Er livet på kjærlighetsfronten lettere eller vanskeligere for dagens unge enn det var for deres foreldre da de var i 20-årene?

Fakta
• Wenche Nag er seniorforsker i Telenor Research og har intervjuet unge om temaet «ung kjærlighet og mediert kommunikasjon».
• Studien er tilknyttet forskningssatsingen Digital Frontunners der Telenor Research i flere år har forsket på hvordan kommunikasjonsvaner endres tilgang til internett på mobilen.
• Nag har jobbet som forsker i Telenor siden 1996, og er utdannet medieviter fra Universitetet i Bergen. Hun har i flere år forsket på hvordan man bruker ulike kommunikasjonskanaler i mellommenneskelige relasjoner her hjemme, så vel som i Asia.

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt: 
Anders Krokan, informasjonssjef i Telenor Norge
Tlf: 952 09 037, e-post: anders.krokan@telenor.com 

Emner

Kontakter

Anders Krokan

Anders Krokan

Pressesjef 952 09 037

Vår virksomhet

Telenor Norge AS er landets største leverandør av telekommunikasjon og digitale tjenester. Vår infrastruktur er grunnmuren i digitaliseringen av Norge med dekning og hastigheter i verdensklasse. Våre tjenester og produkter bidrar til økt produktivitet og gir tilgang til alt av digitalt innhold. Vår sikkerhets- og beredskapsorganisasjon jobber døgnkontinuerlig med å trygge våre kunder, og vi tar et særlig samfunnsansvar for å skape trygghet for barn og unge på nett.

Vi har 3300 medarbeidere fordelt på rundt 20 kontorer i hele Norge. Vi er en del av Telenor Group, som har virksomhet i Norden og Asia. Hovedkontoret vårt ligger på Fornebu i Bærum. Les mer om Telenor Norge på www.telenor.no