Følg Telenor Norge

Slik er mobilvanene i jula

Nyhet   •   des 22, 2014 08:00 CET

(Fornebu 22. desember 2014) 12 prosent legger bort telefonen hele julaften, viser undersøkelse. Resten av oss har den med høytiden gjennom.

Vi er blitt vant til å bruke mobilen til å dele opplevelser. Hver fjerde nordmann har mobiltelefonen i umiddelbar nærhet hele jula gjennom, viser en undersøkelse YouGov har gjort for Telenor.

Bare syv prosent erklærer at jula er helt mobilfri.

– Mobilen er etter hvert blitt uunnværlig. Men de fleste har også fått et mer modent forhold til hvordan vi bruker den. Det er slutt på den tiden da det kimet mer i mobiler enn i kirkeklokker i kirkene på julaften, sier Torild Uribarri, direktør for kommunikasjon og samfunnsansvar i Telenor Norge.

Langt unna fotoforbud

Hver tredje sier at de ikke legger bort mobilen i jula, men sørger for å ha den på lydløs når det trengs.

– Det går også an å bruke jula til øve seg litt på tastefritt familiesamvær. Tenk litt på hvilke signaler du sender ut når du taster på telefonen i andres nærvær. Facebook er der fortsatt om du venter en time eller to. Eventuelt kan du snike deg ut for en liten tastepause, sier Urribarri.

Julegaveåpningen er på ingen måte mobilfri. Så godt som ingen synes utsagnet om å legge vekk mobiltelefonen under gaveåpningen, passer for deres mobilvaner, viser undersøkelsen.

– Et blinkskudd av barneansikter som åpner gaver, kan fort bli høydepunktet i fotoalbumet i ettertid. Og tenk så mye hyggeligere høytiden er blitt for besteforeldre og familie langt unna som kan ha videosamtaler med glade barnebarn samme kveld som pakkene åpnes, sier Urribarri.

Fakta fra undersøkelsen

’’Hvilket utsagn passer best for deg?’’

Jeg legger ikke bort mobiltelefonen i jula, men har den innimellom på lydløs: 33 %

Jeg har mobiltelefonen på og i umiddelbar nærhet gjennom hele julefeiringen: 24 %

Jeg legger bort mobiltelefonen under julemiddagen: 13 %

Jeg legger bort mobiltelefonen hele julaften: 12 %

For meg er hele jula mobilfri: 7 %

Jeg legger bort mobiltelefonen under gaveåpningen: 1 %

Ingen av disse: 8 %

Feirer ikke jul: 2 %

(Kilde: YouGov)