Gå videre til innhold
Miljøtiltak gir milliongevinst

Nyhet -

Miljøtiltak gir milliongevinst

Telenors vårrengjøring sparer millioner av kroner og har store miljøgevinster. 
– Ved å bytte ut gammel teknologi går energiforbruket vårt ned med 20 GWH årlig som tilsvarer strømforbruket til en middels stor bygd i Norge, forklarer direktør for modernisering i Telenor Norge, Arne Quist Christensen.

Ved Telenors sentral på Skoklefall på Nesodden er et arbeidslag i gang med å sjaue. Meter på meter med kabler og flere tonn med utstyr blir kastet inn i en container. Se video fra saneringen her!

− Vi går nå gjennom alle bygg og installasjoner og fjerner gammel teknologi. Hittil har vi fjernet 40.000 komponenter. Disse komponentene bruker 20 GWH per år, og med 50 øre per kilowatt, sparer vi inntil10 millioner kroner årlig, forklarer direktør for modernisering i Telenor Norge, Arne Quist Christensen.

Stein-Erik Scheie, senioringeniør og nettarkitekt i Telenor Norge, er fornøyd når 15 år gammel ADSL-teknologi blir kastet på skraphaugen.

− Denne teknologien blir erstattet med VDSL-utstyr som leverer mye mer og kundene får mye bedre hastighet, forklarer han.

Miljøgevinster

For miljøansvarlig i Telenor Norge, Ulrika Leikvang, er det gledelig å se hvor mye strøm de ulike saneringsprosjektene sparer. Energiforbruket går nemlig ned med hele 20 GWH i året og det er ekstra fint å kunne fortelle om dette i dag på Verdens miljødag.

1 GWH er nok energi til ca. 40 bolighus (kilde LVK) så Telenors energibesparing på 20 GWH i året utgjør strømforbruket til 800 bolighus som tilsvarer energiforbruket til en middels stor bygd som for eksempel Måndalen i Møre og Romsdal.

3000 elbiler bruker anslagsvis ca 8 GWh i året i følge grønnbil.no. Telenors årlige energibesparing på 20 GWG tilsvarer 7500 elbilers årlige strømforbruk.

− Det er viktig å sanere fordi det er en effektiviseringsprosess og vi sparer kostnader. Men like viktig er det at energiforbruket vårt går ned. Å redusere eget energiforbruk og redusere CO2-utslipp er nemlig et av våre store hovedmål innen vårt miljøarbeid.

Finner gull

Linda Marie Bjelde, prosjektleder regioner og prosjekter i R3, har vært med på flere av Telenors saneringsprosjekter. Hun sier at de finner edle metaller i Telenors gamle duppeditter.

− Først legger vi utstyret strømløst, før vi bærer alt ut i containere. De blir så sendt til mottak der de ulike fraksjonene med avfallstyper blir sortert. Kretskort, for eksempel, fraktes til Sverige der edlere metaller som gull og platinum som befinner seg i kretskortene blir tatt ut. Det er godt miljøvern å kunne gjenbruke disse, forklarer hun. 

Related links

Emner

Tags

Pressekontakt

Ana Brodtkorb

Ana Brodtkorb

Avdelingsdirektør for samfunnsansvar og bærekraft 902 09 832

Relatert materiale