Gå videre til innhold
Internett til alle!

Nyhet -

Internett til alle!

For 20 år siden var en mobiltelefon temmelig kjedelig hva gjaldt funksjonalitet. Det mest oppsiktsvekkende var at du i tillegg til å ringe også kunne sende tekstmeldinger. Mange kunder ble faktisk imponert når de oppdaget det.

Begrenset funksjonalitet gjorde at kampen i en periode stod om å gjøre mobiltelefonen så liten som mulig. Både Nokia og Ericsson hadde på slutten av 90-tallet mobiltelefoner som var så små og lette at man knapt kjente hvilken lomme den lå i. Var man en avansert bruker så forsøkte man seg på kalenderfunksjonalitet og små notatprogrammer. Rundt tusenårsskiftet var WAP det aller hotteste. WAP, for de som ikke husker det, var en internettleser tilpasset mobil. Den var enkel og det grafiske uttrykket var, forsiktig sagt, ikke all verden. En slags tekst-tv-tjeneste for mobil. Store mediebedrifter som VG lagde egne WAP-sider med nyhetsoversikter. Begrenset datahastighet i nettet, dårlige mobilskjermer og få grafikkmuligheter gjorde at WAP aldri tok av. 

En flora av standarder
Et problem under mobiltelefonens oppstart var antallet teknologistandarder.  NMT var navnet på første generasjons mobilnettverk i Norden. NMT var attpåtil verdens første helautomatiske system for mobiltelefoni. Vi nordboere var stolte. Utfordringen var at det var syv andre standarder på det globale markedet. Reiste vi til USA, var det bare å slå av mobilen. Slik fortsatte det i mange år, også da datatrafikken begynte å øke gjennom lanseringen av tredje generasjons mobilteknologi. 3G-standarden i Europa var UMTS, mens 3G-standarden i USA het CDMA2000. I Japan hadde man utviklet standarden FOMA.

Fra mobiltelefon til internettapparat
Den 11. juli 2008 vil bli stående som en dato som endret telekomindustrien. Apple iPhone 3G ble lansert, og den lenge bebudede sammensmeltingen mellom tele og data var for alvor et faktum.  Omtrent samtidig skjedde det andre spennende ting i telebransjen. NTT DoCoMo hadde fra 2004 jobbet med en ny standard for mobilteknologi med mål om å øke datahastigheten formidabelt. I 2007 ble det tatt initiativ til å samle hele industrien om denne standarden. Navnet var LTE – Long term Evolution. Utviklergruppen bak CDMA jobbet parallelt med UMB (Ultra Mobile Broadband), men i november 2008 avsluttet de arbeidet og omfavnet LTE. 

Tjenesteeksplosjon
Så der står vi i dag. Med mobiltelefoner som har blitt smarte med fantastisk funksjonalitet og brukervennlighet. I tillegg rulles det ut et høykapasitets mobildatanettverk basert på en global standard. Med tilgang til applikasjonssentre og internett er det ingen grenser for hvor mange tjenester du kan benytte.

Når jeg sitter her og ser på en brukerundersøkelse fra 2013, så føles den allerede litt utdatert. Det sier mye om utviklingstempoet. Uansett, undersøkelsen viser at mange fortsatt snakker i mobiltelefonen og sender tekst- og bildemeldinger. Det er likevel ingen tvil om hvilke tjenester som øker mest: Sosiale medier, e-post, søke informasjon på internett, se video, samt bank- og betalingstjenester. Utviklingen går raskt videre.  Relativt ferske tall over månedlig databruk på småskjerm viser at datatrafikken på mobiltelefoner og nettbrett var 13 (tretten!) ganger høyere i januar 2014 enn i januar 2011.

Global standard, innovasjon og vekst
Smarttelefoner, høykapasitets mobilnett, utvikling av apps og eksplosiv vekst i bruk av tjenester er brudstykker av en megatrend. Mobilen har blitt et apparat der den viktigste funksjonen er å gi folk tilgang til internett. Den globale standarden LTE skaper en like global plattform for innovasjon. Vi kan bare forestille oss hva dette betyr for alle som utvikler tjenester og investerer i dem. Når hele verden er på LTE så er markedet for kommunikasjonstjenester mer globalt enn noen gang. Virksomheter som er relatert til LTE vil tiltrekke seg store investeringer, og det vil bli bygget høykapasitets mobilnett i et tempo vi aldri før har sett. Forhåpentligvis kommer dette også utviklingslandene til gode.

Ifølge Den internasjonale telekommunikasjonsunionen (ITU) har 3 milliarder mennesker tilgang til internett. Det betyr at over halvparten av verdens befolkning fortsatt ikke har tilgang til det som vi her i vår del av verden har blitt helt avhengige av. Mobiltelefonen er dere største håp. «Internet for all» er Telenors overordnede ambisjon. Med utrulling av høykapasitets mobilnett basert på LTE og rimelige smarttelefoner kan vi ta syvmilsskritt allerede i dette ti år. Det er dette som er det store bildet, og det er intet mindre enn fantastisk!
 
 @BeritSvendsen

Emner

Kategorier

Vår virksomhet

Telenor Norge AS er landets største leverandør av telekommunikasjon og digitale tjenester. Vår infrastruktur er grunnmuren i digitaliseringen av Norge med dekning og hastigheter i verdensklasse. Våre tjenester og produkter bidrar til økt produktivitet og gir tilgang til alt av digitalt innhold. Vår sikkerhets- og beredskapsorganisasjon jobber døgnkontinuerlig med å trygge våre kunder, og vi tar et særlig samfunnsansvar for å skape trygghet for barn og unge på nett.

Vi har 3300 medarbeidere fordelt på rundt 20 kontorer i hele Norge. Vi er en del av Telenor Group, som har virksomhet i Norden og Asia. Hovedkontoret vårt ligger på Fornebu i Bærum. Les mer om Telenor Norge på www.telenor.no