Følg Telenor Norge

Har samlet inn 400 000 telefoner

Nyhet   •   sep 16, 2013 11:15 CEST

(Fornebu 16. september 2013) Nå vil norske idrettslag ha de gamle mobilene dine igjen. Den landsomfattende miljødugnaden har samlet inn enorme mengder telefoner.

For tredje år på rad samler lokale idrettslag over hele landet inn telefoner gjennom aksjonen ’’Brukt mobil – nye muligheter’’.

Snart har innsamlingsaksjonen til Telenor og Norges idrettsforbund hentet til sammen 400 000 telefoner fra skuffer og skap.

– Det er en voldsom interesse for å få være med, alt fra miniputter, svømmere og voksne skatere samler inn. Vi har til og med fått henvendelser fra motorsykkelklubber, sier prosjektleder Elisabeth Helgesen i Telenor.

Årets aksjon varer fram til 1. november. 500 lag er med. Så langt er nærmere 30 000 telefoner samlet inn, men erfaringsvis tar antallet seg kraftig opp når det nærmer seg innleveringsfrist.
Så langt i år er det medlemmene i Sandefjord Seilforening som har fått inn flest telefoner, nesten 1600. Nesten like mange har IL Manglerud Star samlet, over 1400.

Cup og drakter

Interessen for å være med er stor og Telenor og NIF må hvert år gjøre en hensiktsmessig geografisk utvelgelse av lag så flest mulig skal få prøve seg.

– Lagene får 35 kroner for hver telefon. Vi vet at innsamlingen har blitt til nye drakter, til fotballer og til cupdeltakelse i utlandet, sier Helgesen.

Men det dreier seg ikke bare om pengene, miljøfaktoren virker også mobiliserende, ifølge Telenor.

– Barn og unge i dag er opptatt av miljø. Det er også et stort engasjement for resirkulering i norske kommuner, og aksjonen går som hånd-i-hanske med andre tiltak lokalt, sier hun.

Dyre telefoner

Håndballklubben i Vestby i Akershus synes miljødugnaden er en fin måte å profileres seg på og gjøre seg synlig i nærmiljøet.

– Vi vil gjerne ha ungene med hos oss fra de er fire-fem år gamle. Vi gjør mye ut av aksjonen, vi banker ikke bare på dører, men har også stand utenfor kjøpesenteret og andre steder der folk kan levere telefoner, bli med i trekninger og annen moro rundt aksjonen, sier nestleder Thomas Blomqvist i Vestby Håndballklubb.

Mottakelsen er adskillig bedre enn for dørselgere.

– Vi prøver å unngå middagstider, men folk er veldig positive når ungene ringer på. En viss konkurranse om å samle inn flest gjør at ungene mobiliserer på flere fronter. Besteforeldre og andre familiemedlemmer får et ekstra påskudd til å levere inn sine gamle telefoner, sier han.

Smarttelefonene har snart tatt over hele mobilsalget i Norge. Det betyr at de første generasjonene er modne for kasting.

– Folk gir ikke fra seg telefonen de akkurat tok sim-kortet ut av, men gjerne telefonen de hadde før det igjen. Vi får inn mange smarttelefoner og andre telefoner av god kvalitet, sier Blomqvist.

Brukes på nytt

– Det finnes forskjellige aktører som samler inn mobiltelefoner, men dette er den eneste aksjonen som gjør det i et sånt omfang der telefoner samtidig går til gjenbruk i andre markeder, sier Helgesen i Telenor. 

Etter en første stopp for sortering, registrering, veiing og pakking i Norge, sendes brukbare mobiler til Telenors returpartner i Storbritannia, Regenersis. Firmaet er en av verdens største på resirkulering og gjenbruk av småelektronikk. All data fjernes ved at telefonen tilbakestilles til fabrikkoppsett. Etter en overhaling er de brukbare telefonene klare for salg til brukere i utviklingsland.
Telefonene som ikke lar seg reparere, destrueres og materialet gjenvinnes. Litium fra gamle batterier blir brukt i nye. Nikkelen i nikkelbatterier blir brukt til å lage rustfritt stål. 

Med et telefonsalg på 2,2 millioner telefoner i året i Norge, vil det være solid grunnlag for flere innsamlinger fremover. Du kan også ta med telefonen din til Telenorbutikken og levere den selv. Alle elektro-kjeder er også forpliktet til å motta småelektronikk av alle slag.

Telefoner innsamlet i 2013, pr. 10. september:
Akershus 4117
Vestfold 3349
Vest-Agder 1998
Hordaland 1937
Østfold 1931
Oslo 1611
Sør-Trøndelag 1528
Rogaland 986
Aust-Agder 905
Sogn og Fjordane 899
Finnmark 741
Oppland 723
Nordland 702
Telemark 682
Hedmark 377
Nord-Trøndelag 352
Buskerud 286
Troms 60
Møre og Romsdal 55