Gå videre til innhold
Vi klamrer oss til den gamle mobiltelefonen

Pressemelding -

Vi klamrer oss til den gamle mobiltelefonen

(Fornebu, 2. juni 2016) Unge er mindre villig til å resirkulere sin gamle mobiltelefon enn eldre. – Her har vi en miljøutfordring, sier administrerende direktør i Telenor Norge, Berit Svendsen.

En fersk undersøkelse Norstat har gjennomført på vegne av Telenor viser at det er store forskjeller på yngre og eldre sin vilje til å resirkulere gamle mobiltelefoner. Hele 75 prosent av de under 35 år har mobiler de ikke bruker, mot 66 prosent av dem over 55 år. Av disse beholder nær åtte av ti i den yngre generasjonen sin mobiltelefon som en reserveløsning, mot fire av ti eldre.

- Jeg kan forstå at mange beholder telefonen som en reserveløsning. Men vi ser dessverre at én reservetelefon fort blir til to eller tre i den takten teknologien utvikler seg, sier Svendsen.

4 av 10 unge gidder ikke å resirkulere
I undersøkelsen svarer også 37 prosent av de yngre at de ikke kvitter seg med sin gamle telefon fordi de ikke gidder, mot 21 prosent av de over 55 år.

- Dette synes jeg er synd. Gamle mobiltelefoner utgjør potensielle ressurser på flere måter. Over 90 prosent av en mobil kan gjenvinnes. Du kan også være sikker på at din gamle mobil, enten den fungerer eller ikke, vil få nytt liv dersom du resirkulerer, sier Svendsen.

Barn og unge i Idretts-Norge er blant dem som kan nyte godt av at det ligger gamle, ubrukte mobiltelefoner i norske hjem. I april hadde en av Norges største miljøkampanjer «Brukt mobil – nye muligheter» oppstart.

– Her er det gull å hente for idrettslag som trenger gode dugnadsinntekter da vi vet at flere millioner gamle mobiltelefoner aldri finner veien ut av roteskuffen, sier Svendsen.

Søndag er verdens miljødag. Svendsen vil selv gå igjennom skuffer og skap hjemme på leting etter elektronisk avfall, hun håper flere vil gjøre det samme.

- Jeg oppfordrer alle, og unge spesielt, til å resirkulere og forvalte ressursene våre på best mulig måte, sier hun.

Millioner til idretten
Siden 2009 har Telenor og Norges idrettsforbund sammen med hundrevis av idrettslag samlet inn og resirkulert over 600.000 mobiltelefoner, dette har generert nær 20 millioner kroner til idretten.

- I sommer og utover høsten vil flere hundre idrettslag gjennomføre dør til dør-aksjoner og samle inn brukte mobiler til inntekt for sine klubbkasser. Hvis du er blant dem som sitter på en eller flere gamle telefoner som ikke gjør nytte for seg lenger - har du nå en gylden mulighet til både å spare miljøet og støtte ditt lokale idrettslag, sier idrettspresident Tom Tvedt.

Per telefon får idrettslagene utbetalt 30 kroner uavhengig telefonens tilstand. I 2015 samlet lagene i gjennomsnitt inn 181 telefoner hver, og fikk utbetalt i snitt 5430 kroner.

Ønsker flere idrettslag
Siden april har nær 400 idrettslag registrert seg for å bli med i mobilreturkampanjen. Miljøambassadør Kjetil Jansrud oppfordrer flere til å bli med før påmeldingsfristen går ut 20.juni. 

- Det er moro å se at så mange har lyst til å delta. Vi har lagt lista høyt i år og håper at ennå flere idrettslag vil ta i et tak og bli med på Norges største miljødugnad. Alle lag som samler inn over 350 mobiler er med i trekningen av 10.000 kroner, sier han.

Meld på ditt lag her: Påmeldingsskjema

Kjetil Jansrud oppfordrer alle idrettslag til å bli med i miljødugnaden

Fakta

  • 75 prosent i alderen 18-34 år tar vare på sine gamle mobiler, mot 73 prosent i alderen 35 – 54 år og 66 prosent i alderen 55 år eller eldre.
  • Av disse beholder 75 prosent i alderen 18-34 år sine gamle mobiler fordi de ønsker å ha den som en reserveløsning. Det samme gjelder for 55 prosent i alderen 35-54 år og 39 prosent i den eldste aldersgruppen.
  • 14 prosent av den yngste målgruppen oppgir som grunn at de synes det er vanskelig å kvitte seg mot dyre ting, mot 3 prosent av de eldre målgruppene.

Undersøkelsen er utført av Norstat på vegne av Telenor
Respondenter: 755

Emner

Kategorier


Telenor Norge er landets største leverandør av tele- og datatjenester. Via vårt mobilnett og fastnett leverer vi tjenester innen telefoni, bredbånd og kabel-tv til privat- og bedriftskunder over hele landet. Vi selger også tjenester til andre telekom-operatører. Vi har 4000 medarbeidere fordelt på over 30 arbeidssteder rundt om i Norge, inkludert Svalbard. Hovedkontoret vårt ligger på Fornebu i Bærum. 

Vår virksomhet

Telenor Norge AS er landets største leverandør av telekommunikasjon og digitale tjenester. Vår infrastruktur er grunnmuren i digitaliseringen av Norge med dekning og hastigheter i verdensklasse. Våre tjenester og produkter bidrar til økt produktivitet og gir tilgang til alt av digitalt innhold. Vår sikkerhets- og beredskapsorganisasjon jobber døgnkontinuerlig med å trygge våre kunder, og vi tar et særlig samfunnsansvar for å skape trygghet for barn og unge på nett.

Vi har 3300 medarbeidere fordelt på rundt 20 kontorer i hele Norge. Vi er en del av Telenor Group, som har virksomhet i Norden og Asia. Hovedkontoret vårt ligger på Fornebu i Bærum. Les mer om Telenor Norge på www.telenor.no