Gå videre til innhold
Jobber på vei til jobben

Pressemelding -

Jobber på vei til jobben

(Fornebu, 4. februar 2014) Nesten hver tredje nordmann jobber på vei til og fra kontoret, viser en ny undersøkelse. – Skytjenester, apper og gode nettverk gir oss frihet til å jobbe når og hvor det passer oss, sier Marina Lønning i Telenor.

Smarttelefoner og nettbrett har gjort det lettere å jobbe på farten. 28 prosent av oss jobber mens vi er på vei til og fra kontoret, på buss, bane eller i bilen, går det fram av undersøkelsen YouGov har gjort for Telenor. 

– Det betyr at folk er godt forberedt når de kommer på jobb. Da har mange allerede lest og svart på e-post, lest dokumenter eller snakket med kunder på telefonen, sier Marina Lønning, leder for bedriftsmarkedet i Telenor.

Og det er ikke lite arbeid vi utfører andre steder enn ved kontorpulten, enten det er hjemme, på hotell eller til og fra jobb. Hver sjette nordmann gjør minst halvparten av arbeidet sitt andre steder. Bare de som oppgir at de har en kontorjobb er med i undersøkelsen.

Jobber i skyen

Selv om vi nå har smarttelefon, nettbrett og bærbar pc, betyr ikke det nødvendigvis at vi kan utføre alle oppgavene som ved kontorpulten. Bare 37 prosent sier at de har god nok tilgang til dokumentene de jobber med også når de er utenfor kontoret.

– Dagens arbeidstakere krever å kunne jobbe når de vil og hvor de vil, og da må de ha verktøyene som gjør det mulig å jobbe effektivt. Derfor har vi utviklet en løsning som gir deg tilgang til alle dokumenter du har på jobben, enten du bruker pc, mobiltelefon eller nettbrett, sier Lønning.

Dette er mulig fordi løsningen er en skytjeneste. Det vil si at alle dataene dine er lagret på en ekstern server. Herfra kan du hente de mappene du trenger uansett hvor du er, og du kan dele dokumenter i arbeid med kollegene dine. Løsningen inkluderer også en talefunksjon som gjør at du kan snakke enten via mobil, nettbrett eller pc og flytte samtalen til det verktøyet som egner seg best til enhver tid.
 
Ingen investeringer
Du kan også starte en videokonferanse på pc-en før du går fra jobben og fortsette møtet på mobiltelefonen mens du reiser ut til en kunde eller hjem for å hente i barnehagen. Slike løsninger har hovedsakelig vært brukt av store bedrifter, fordi det har satt krav til investeringer og it-ressurser i eget hus, noe som små bedrifter ikke har råd til. 

– Nå kan små bedrifter få de samme arbeidsverktøyene som før har vært forbeholdt de store. Man bestiller bare et abonnement per bruker, og man har de kontor- og kommunikasjonsløsningene man trenger for å drive en virksomhet. Det er ingen investeringer, og man har alltid oppdatert programvare. Snart jobber vi alle i skyen, tror Lønning.

Åpent kontor
Den sterkest trenden i arbeidslivet de siste fem årene, er at det har blitt mer fleksibelt, mener arbeidslivsforsker og instituttdirektør Arild H. Steen i Arbeidsforskningsinstituttet.

– Flere har såkalte oppgavestyrte jobber, der det viktigste er at jobben blir gjort, ikke hvor eller når den blir gjort. Det gir arbeidstakerne fleksibilitet som gjør det lettere å kombinere jobb med familieliv. Arbeidsgiverne får mer motiverte ansatte som kan yte mer, sier Steen.

Telenors undersøkelse bekrefter dette. 35 prosent sier de blir mer effektive, 29 prosent at de konsentrerer seg bedre. Nær 46 prosent sier at den største fordelen er at de kan jobbe når det passer dem best, og 28 prosent sier at det blir lettere å kombinere jobb med privatliv.

Se video om Office 365

Fakta
Spørreundersøkelsen er utført av YouGov for Telenor.
Hvor stor andel av arbeidet ditt gjør du utenfor din faste arbeidsplass/kontoret?
Ingenting: 27 %
10-20 %: 37 %
20-40 %: 20 %
Om lag halvparten: 10 %
Mer enn halvparten: 6 %

Hvor arbeider du oftest utenfor kontoret? Flere svar mulig.
På vei til og fra jobb (buss, trikk, tog): 14 %
I bilen: 14 %
På flyplassen: 9 %
På hotell: 16 %
På kafé: 7 %
Hjemme: 58 %
På hytta: 5 %
Annet: 27 %

Hvilken type jobb gjør du når du jobber utenfor din faste arbeidsplass/kontoret?
Leser og svarer på e-post: 60 %
Snakker med kunder/kontakter på telefon: 43 %
Leser dokumenter: 51 %
Skriver eller lager presentasjoner: 36 %
Deltar i telefonmøter: 20 %
Deltar i videokonferanser: 8 %
Annet: 23 %

Hva er det (de) viktigste arbeidsverktøyet(ene) ditt (dine) når du jobber utenfor din faste arbeidsplass/kontoret?
Mobiltelefon: 47 %
Nettbrett: 19 %
Pc: 68 %
Annet: 9 %

Hvilke fordeler ser du med å jobbe andre steder enn på din faste arbeidsplass/kontoret?
Jeg blir mer kreativ: 17 %
Jeg konsentrerer meg bedre: 29 %
Jeg blir mer effektiv: 35 %
Jeg kan jobbe på de tidspunkter som passer meg best: 46 %
Det blir lettere å kunne kombinere jobb med privatliv: 28 %
Annet: 11 %
Ingen av disse: 13 %

Hvilke ulemper ser du med å jobbe andre steder enn på din faste arbeidsplass/kontoret?
Jeg går glipp av sosialt samvær med kolleger: 37 %
Jeg går glipp av de gode faglige diskusjonene: 29 %
Det blir til at jeg jobber mer enn jeg burde: 36 %
Kolleger og ledere forventer at jeg skal være tilstede også utenom normal arbeidstid: 16 %
Annet: 5 %
Ingen ulemper: 24 %

Har du behov for å få enklere tilgang til dine jobbdokumenter, uansett hvor du befinner deg?
Ja: 20 %
Nei, jeg har ikke behov for det: 44 %
Nei, jeg har allerede god tilgang: 37 %

Emner


Telenor Norge er landets største leverandør av tele- og datatjenester. Via vårt mobilnett og fastnett leverer vi tjenester innen telefoni, bredbånd og kabel-tv til privat- og bedriftskunder over hele landet. Vi selger også tjenester til andre telekom-operatører.Vi har 4200 medarbeidere fordelt på over 30 arbeidssteder rundt om i Norge, inkludert Svalbard. Hovedkontoret vårt ligger på Fornebu i Bærum. 

Vår virksomhet

Telenor Norge AS er landets største leverandør av telekommunikasjon og digitale tjenester. Vår infrastruktur er grunnmuren i digitaliseringen av Norge med dekning og hastigheter i verdensklasse. Våre tjenester og produkter bidrar til økt produktivitet og gir tilgang til alt av digitalt innhold. Vår sikkerhets- og beredskapsorganisasjon jobber døgnkontinuerlig med å trygge våre kunder, og vi tar et særlig samfunnsansvar for å skape trygghet for barn og unge på nett.

Vi har 3300 medarbeidere fordelt på rundt 20 kontorer i hele Norge. Vi er en del av Telenor Group, som har virksomhet i Norden og Asia. Hovedkontoret vårt ligger på Fornebu i Bærum. Les mer om Telenor Norge på www.telenor.no