Følg Telenor Norge

Supernett på Telenor Arena

Nyhet   •   jan 16, 2014 07:00 CET

(Fornebu, 16. januar 2014) Totalt 282 antenner, over 7,5 kilometer kabel, flere nettstyringssystemer og 13 basestasjoner er satt opp på Telenor Arena for å gi besøkende en nettopplevelse uten sidestykke.

Det første signalet på at kapasiteten ikke var god nok, kom under Madonnas konsert på Telenor Arena i fjor. Nettet var ikke dimensjonert for å håndtere et stort antall publikummere som hadde smarttelefon. Nå er nettet tilpasset den nye virkeligheten, som innebærer en enorm vekst i datatrafikken. Bare fra oktober 2012 til oktober 2013 økte datatrafikken i Telenors mobilnett med 70 prosent. 

− Den forrige løsningen til Telenor Arena var ikke egnet for en så voldsom datatrafikk som konserter og store arrangementer fører med seg. Utfordringen har vært at et fullsatt Telenor Arena med over 20.000 mennesker med hver sin smarttelefon skal kunne bruke datatrafikk under en stor konsert. For å kunne få til dette har vi styrket 3G- og LTE-nettet samtidig som vi har installert et WiFi-nett, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen. 

Telenor Arena er nå dimensjonert for 25.000 mobilbrukere og er trolig det eneste anlegget i Norge som har denne ekstreme kapasiteten. 

 − Oss bekjent er det ingen andre stadioner eller eventområder i Norge som er i nærheten av dette. Det har vært en stor teknisk utfordring å sørge for at publikum kan ringe og surfe på nettet samtidig.

− Den tekniske løsningen inneholder 282 antenner som skal motta og sende signaler. En del av disse antennene er like store som 60’ tommer flatskjermer og de veier rundt 30 kg. For å sende signalene mellom antennene og mottakerutstyret er det strukket langt over 7,5 kilometer kabel. Det er totalt 13 basestasjoner på arenaen så vi kan trygt si at Telenor Arena har fått et solid dimensjonert dekningsanlegg, forklarer Amundsen. 

Det nye WiFi-nettet har vist at det har god kapasitet og kan håndtere mye trafikk. På den siste av de tre Justin Bieber-konsertene hadde alle som ville fri tilgang til nettet. Hele 150 GB data ble lastet i løpet av konserten, og det var 7.500 unike brukere på WiFi-nettet i løpet av konsertdagen.