Gå videre til innhold
Slik ble sjøkabelen på 18 tonn reparert

Nyhet -

Slik ble sjøkabelen på 18 tonn reparert

(Fornebu 13.01.2015) I møte med uvær og naturkrefter kan infrastruktur få hard medfart, og feil kan ta tid å rette. Nylig ble en 18 tonns sjøkabel hentet opp fra Lopphavet av dykkere på grunn av et fiberbrudd, og rettearbeidet varte en uke. Orkanen Nina bidro også sterkt til at det ble en tøff start på det nye året for driftssituasjonen i Telenors nett.

− Vi står overfor krevende situasjoner når vi har feil på utstyr som ligger vanskelig til eller når tordenvær eller orkaner som Nina river ned strømlinjer og fiberkabler. Vi vet hvor viktig tjenestene våre er for kundene og vi gjør alt vi makter for å få rettet feil så fort som mulig, så lenge det er trygt for mannskap og været tillater det. Likevel vil enkelte feil ta tid å rette, sier administrerende direktør Berit Svendsen i Telenor Norge.

Dra på Lopphavet
Nyttårsaften mistet mange abonnenter i Nord-Troms både mobil og internettforbindelse forårsaket av et brudd på en undersjøisk fiberkabel. Dekningsdirektør Bjørn Amundsen var med da sjøkabelskipet lå midtfjords og dykkerne var ferdige med å lokalisere bruddstedet.

− Arbeidet med å rette små feil kan bli både omfattende og kostbare når feilen ligger flere kilometer til havs på flere titalls meter dyp som denne fiberen utenfor Skjærvik gjorde, sier Amundsen.

Ved kabelbrudd til sjøs må bruddstedet først lokaliseres og dette kan ta noe tid ettersom flere av sjøkablene er flere kilometer lange og ofte ligger dypt i sjøen.

− Vi trenger kabelskip, dykkere og noen ganger miniubåt for å finne bruddstedet. Deretter må kabelen hentes opp, skjøtes eller skiftes ut, og legges ned igjen. Dette er tungt arbeid som er væravhengig og som har strenge sikkerhetsrutiner, sier Amundsen.

En ukes arbeid
Det er også andre faktorer som spiller inn når det oppstår slike kabelbrudd.

− Siden dette utfallet skjedde i romjulen måtte vi hente inn mannskap fra juleferie. I tillegg måtte 18 tonn med kabel fraktes fra Rognan til Harstad hvor kabelskipet lå ved kai. Vi støtte også på uvær som førte til at vi ikke fikk reist ut til bruddstedet så raskt som vi ønsket. Vi måtte derfor vente en dag med å starte arbeidet. Dette er selvsagt ergerlig for kundene som ikke hadde tilgang på internett. Vi vurderer hele tiden om vi kan tilby alternative løsninger når slike omfattende operasjoner tar tid, sier Amundsen.

− Det er forskjell på en fin sommerdag og denne årstiden når man skal ut i båt. Man må være litt tøff, men det er viktig at det kombineres med vett og forstand for man må ikke tøye strikken for langt når det gjelder naturkreftene. Vi prøver å strekke oss så langt det går for å få gjort jobben så raskt som mulig, forteller Ove Olsen, kabelsjef ombord MS Nordkabel.

Det kan ta mellom åtte og 15 timer å skjøte en kabel. Til sammen tok rettearbeidet på Lopphavet en uke og kostnadene ligger på rundt to millioner kroner.

Se film fra når NRK var med på retting av sjøkabel.

«Nina» rammet over 100 basestasjoner
Denne helgen var det orkanen «Nina» som skapte utfordringer for telefoni og bredbåndstilknytningen på store deler av Sør- og Vestlandet.

– Flere av fiberbruddene skjedde i områder som lå utilgjengelig til. Trær eller andre løse gjenstander lå over kabler og linjer og dette måtte ryddes før rettingen av fiberen kunne starte. Andre steder lå trær over farlige strømlinjer og det er uhyre viktig at trærne flyttes på riktig måte av fagpersoner, slik at liv ikke går tapt. Heldigvis har innsatsen til både strømselskapene og våre entreprenører ute i felten gitt resultater, og vi ser bedring for hver time som går, forklarer Amundsen.

På det meste var det over 100 basestasjoner som var ute etter at Nina hadde blåst inn over kysten. Telenor prioriterer alltid rettearbeid på tjenester som er viktig for liv og helse, og områder hvor flere enn en tjeneste er ute samtidig. Ekstra personell er kalt inn fra andre deler av landet for å bistå i rettearbeidet.

Har lært mye siden uværet «Dagmar»
Det er flere som melder at Norge må venne seg til mer dårlig vær og flere ekstreme værfronter i årene som kommer.

− Vi har blitt mye mer drillet på disse episodene etter at ekstremværet «Dagmar» skapte store ødeleggelser vinteren 2011. Vi har en beredskapsorganisasjon som er forberedt på det verste, og vi ser også at kundene har større forståelse for at rettearbeidet tar noe tid når vi står overfor slike situasjoner. Når det er sagt så er våre tjenester utrolig viktig for folk og vi jobber alltid mot klokka for å rette feil så fort det lar seg gjøre. Det er ingen god følelse å være uten telefoni eller internett i dag, og vår oppgave er å gjenopprette tjenestene så fort det lar seg gjøre, sier Svendsen.

Se alle bildene fra rettearbeidet på kabelskipet utenfor Skjærvik i Nord Troms. Foto: Ingun A. Mæhlum

Emner

Kategorier

Relatert innhold

Vår virksomhet

Telenor Norge AS er landets største leverandør av telekommunikasjon og digitale tjenester. Vår infrastruktur er grunnmuren i digitaliseringen av Norge med dekning og hastigheter i verdensklasse. Våre tjenester og produkter bidrar til økt produktivitet og gir tilgang til alt av digitalt innhold. Vår sikkerhets- og beredskapsorganisasjon jobber døgnkontinuerlig med å trygge våre kunder, og vi tar et særlig samfunnsansvar for å skape trygghet for barn og unge på nett.

Vi har 3300 medarbeidere fordelt på rundt 20 kontorer i hele Norge. Vi er en del av Telenor Group, som har virksomhet i Norden og Asia. Hovedkontoret vårt ligger på Fornebu i Bærum. Les mer om Telenor Norge på www.telenor.no