Følg Telenor Norge

4G til alle kommuner innen 2016

Nyhet   •   jun 02, 2015 12:00 CEST

Av Bjørn Amundsen, dekningsdirektør Telenor Norge

Siste uke av mai hadde 42 av 87 kommuner i Nordland, Troms og Finnmark 4G fra Telenor. Samtlige kommuner i landsdelen har 3G. Hvert eneste tettsted som av Statistisk Sentralbyrå er definert som et tettsted med 200 innbyggere eller mer, har i dag 3G-nett fra Telenor. Tar det ingen ende? Det korte svaret er nei.

Ny G hvert 10. år

Omtrent hvert 10. år et det på`n igjen med ny G (ny generasjon mobilnett) hvor ting går enda raskere enn tidligere. I blant annet Bodø, Alta og Kautokeino kan man i dag få teoretiske hastigheter opp mot 300 Mbps enkelte steder på mobilnettet.

Kravene fra kundene øker for hver dag. Mens den gjennomsnittlige kunden øker regningen med 10 prosent pr. år, øker de forbruket av mobildata med ca. 80 prosent år over år.

I slutten av januar var Nord-Norge utsatt for et strømbrudd som varte i noen timer. Da økte den mobile datatrafikken i Tromsø med 400 prosent de fire timene strømmen var borte.

Hva er en G?

Det er lett å gå seg bort i alle forkortelsene på 2G, 3G og 4G. Her er en liten forklaring:

• 1G første generasjon mobilnett NMT- 450 1981-2005
• 2G GSM åpnet i 1993 og vil trolig leve i minst 10 år til
• 3G UMTS åpnet i 2004 og vil gradvis fases ut i årene fremover
• 4G LTE åpnet i 2012 og er nå kun til datatrafikk, men tale vil komme senere i år

Felles for alle mobilnettene er at de er avhengige av radiofrekvenser for å kunne sende og motta signaler mellom mobilen og basestasjonene. I dag benytter man frekvensbåndene 800,900,1800,2100 og 2600 MHz i mobilnettene. Frekvenser er en begrenset ressurs, og utfordringen i dag er at vi beslaglegger mange frekvenser til 2G -og 3G-nettet. Flere av disse frekvensene skal etter hvert benyttes til det mer effektive 4G nettet. Derfor bygger vi i høyt tempo, og lover at dagens 4G-nett vil ha den samme dekningen som dagens 2G-nett om fem år – kanskje før.

Riktig utstyr er viktig
Det er viktig at du som kunde og bruker av mobilnettene har en mobil, nettbrett eller bredbåndsruter som støtter alle båndene som benyttes. Eksempelvis har vi i disse dager fjernet omtrent all bruk av 2G på 1800 frekvensen, og tatt disse i bruk for 4G. Uten en mobil som støtter dette hjelper det deg lite.

Når vi nå sier at samtlige kommuner i Nord-Norge skal få 4G innen utgangen av 2016 ligger vi bra an. Allerede i dag har over 300 av 428 kommuner 4G.

Tross dette, mottar jeg nesten hver eneste dag henvendelser fra enkeltpersoner, bygdelag og ordførere om at de ønsker enda bedre dekning og raskere dataoverføring. Dess mer avsidesliggende det er - desto mer haster det.

Mobilnettet stadig viktigere

Avisene og TV-kringkasterne bruker ofte mobilnettet ved direktesendinger. Senest ved raset i Nordkjosen nylig. Det sier seg selv at dette ikke går uten et godt 3G og/eller 4G-nett. Alle ønsker vi skal bygge akkurat hos dem først. I juni skal jeg som dekningsdirektør i Telenor ha en rekke møter i Lofoten og Troms, for å se om dekningen kan gjøres enda bedre, raskere og mer stabil.

For Telenor har Nord-Norge vært et viktig satsingsområde i en årrekke, og slik skal det fortsatt være. Vinneren er deg som kunde. Jeg lover å være tilstede i og for Nord-Norge, der satsing skjer enten det er i Barentsregionen, Lofoten, Bodø, Senja, Tromsø, Alta, eller Kautokeino. Nord-Norge er viktig for oss – det skulle bare mangle.

God sommer! Den kommer nok snart.